23948sdkhjf

Västernorrland i topp på nya bilar hittills i år

- Den svenska nybilsmarknaden är urstark och registreringarna har hittills i år ökat i samtliga län jämfört med fjolåret. Den största uppgången hade Västernorrlands län med ett plus på 19 procent januari-maj. I riket som helhet har nybilsregistreringarna ökat med drygt elva procent. BIL Sweden skrev nyligen upp totalmarknadsprognosen för i år till 375 000 bilar, vilket innebär nytt rekord om prognosen slår in, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

- Stockholms län toppar listan över de län som har högst andel laddbara bilar av de totala nyregistreringarna i länet. Under de fem första månaderna i år var 4,6 procent av de totala nyregistreringarna i Stockholms län supermiljöbilar, dvs i huvudsak elbilar och laddhybrider. På andra plats kom Jämtlands län med 3,8 procent supermiljöbilar. I riket som helhet var andelen supermiljöbilar 2,9 procent januari-maj jämfört med 1,9 procent samma period förra året, säger Bertil Moldén.

- Sverige hade under det första kvartalet i år den högsta andelen inom EU och näst högsta andelen i världen för laddbara bilars andel av nyregistreringarna. Sverige är dessutom etta i Europa när det gäller andelen biodrivmedel. De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige minskade under 2015 i en snabbare takt än EU-snittet, och minskningen har fortsatt hittills i år, fortsätter Bertil Moldén.

- Det är glädjande och konstatera att dagens svenska bilmarknad är världsledande inom alla de tre strategier som finns för att nå en fossilfri fordonsflotta 2050, dvs energieffektivisering, biodrivmedel och nya tekniker som t ex eldrift, säger Bertil Moldén.

- Antalet nyregistrerade supermiljöbilar har i riket som helhet ökat med 75 procent under de fem första månaderna i år. I Stockholms län fördubblades antalet nyregistrerade laddbara bilar. Sju av tio nya supermiljöbilar registreras i de tre storstadslänen, avslutar Bertil Moldén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078