23948sdkhjf

Maskininlärning en nyckelteknik för självkörande bilar

NIPS (Neural Information Processing Systems) är en av världens viktigaste konferenser för artificiell intelligens. Varje år möts forskare och industri för att ta del av det senaste inom maskininlärning och datorberäknad neurovetenskap. Audi är i år med för första gången och visar upp företagets kompetens inom området. Den 5 -10 december kommer premiummärket med hjälp av en skalmodell visa hur en bil kan utveckla strategier för intelligent parkering. Biltillverkaren är även på plats med specialister för att presentera karriärmöjligheter inom det innovativa området.
Självlärande system är en nyckelteknik för självkörande bilar. Audi har därför redan byggt upp omfattande kompetens inom maskininlärning. Företaget är den enda biltillverkaren som är representerade på NIPS med egen utställningsmonter. En modellbil i skalan 1:8 – “Audi Q2 deep learning concept” – visar upp s.k. intelligent parkering. På en yta på 3 x 3 meter söker den själv upp och hittar lämpliga parkeringsplatser med metallram och parkerar sedan själv.

Sensorertekniken som används i Audi Q2 deep learning concept är två framåt- respektive bakåtriktade mono kameror i kombination med tio ultraljudssensorer som är placerade runt hela bilen. En central dator omvandlar data från sensorerna till signaler som styr bilen och elmotorn. På körbanan signalerar modellbilen först sin position relativt till parkeringsplatsen. Så snart som den fastställts beräknar bilen hur den kan köra säkert till sin mål. Modellbilen kör sedan, styr och kör framåt eller bakåt beroende på situation.

Modellbilen kan parkera tack vare s.k. deep reinforcement learning. Med andra ord lär sig systemet genom upprepade försök. Till att börja med väljer bilen riktning slumpmässigt. En algoritm känner självständigt av de framgångrika händelserna och förfinar därmed kontinuerligt parkeringsstrategin. Systemet kan därmed lösa svåra problem helt självständigt.

Audi Q2 deep learning concept är ett utvecklingsprojekt från Audi Electronics Venture (AEV) som är ett dotterbolag till AUDI AG. I nästa steg kommer utvecklingsingenjörerna att överföra processen för att söka parkeringsplats till en verklig bil.

Det globala nätverket inom Audi består inte bara av forskningsinstitut utan även företag i Silicon Valley, Europa och Israel. Premiumtillverkaren samarbetar bl.a. med partners som Mobileye, världsledande inom bildigenkänning. I partnerskapet kombinerar de två företagen sin expertis för att utveckla en deep learning-baserad mjukvara för att känna igen omgivningar. Audi kommer att använda mjukvaran för första gången 2017 i den centrala superdatorn zFAS som styr förarassistanssystemen i den nya generationen av Audi A8. NVIDIA, som är ledande inom hårdvarusystem med tillhörande utvecklingsmiljö, var en viktig parter vid utvecklingen av zFAS. De tekniska lösningarna kommer att göra det möjligt för kunder att använda den självkörande tekniken i kökörning och vid parkering.

Audi intensifierar även samarbetet med high-tech partners genom en ökad grad av integration av komponenter med artificiell intelligens (AI). Artificiiell intelligens blir särskilt viktigt när det gäller att hantera krävande situationer som i urban trafik. Det gör det möjligt för självkörande bilar att utvärdera komplexa omgivningar och anpassa körningen därefter.

Audi kommer även att ha specialister och HR-experter på plats för att informera om karriärmöjligheterna inom företaget . Specialister inom maskininlärning, cloud computing, data analytics och fordonsarkitektur kommer ha möjlighet att påverka utvecklingen av AI inom bilinstrin hos Audi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078