23948sdkhjf

Bilindustriorganisationers tankar om fordonsdata oroar branschen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
Beskedet om att den europeiska bilindustriföreningen, ACEA, och den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörer, CLEPA, ingått ett exklusivt avtal kring fordonsdata väcker stor oro i många led. Avtalet äventyrar konsumenternas rätt, hämmar fri konkurrens, innovation och fri företagsamhet, menar de europeiska branschorganisationerna inom billeasing/-finansiering, bilförsäkring, bilhandel och verkstad, verkstadsutrustning och den fria eftermarknaden tillsammans med de europeiska bilistorganisationerna. De organisationer som nu uttrycker sin oror är ADPA, CECRA, EGEA, FIA, FIGIEFA, Insurance Europe och Lease Europe.

Tillsammans reagerar de mot beskedet från ACEA och CLEPA om att de har tagit fram en gemensam arkitektur för åtkomst av fordonsrelaterad data.

Detta tillvägagångssätt skulle innebära att all framtida kommunikation och dataåtkomst skulle kanaliseras via fordonstillverkarens egen dataserver. Endast en del av alla den fordonsdata som genereras skulle sedan skickas till en ”neutral” server för åtkomst för oberoende aktörer.

Denna lösning, som baseras på begreppet extended vehicle, skulle sålunda inte tillåta direktkontakt för kommunikation med fordonet för fordonsägare och oberoende aktörer, utan den kommer att ge fordonstillverkaren all makt över dataåterkomst samt bestämma vem ska beviljas att ta del av den.

Den breda koalitionen anser att denna lösning undergräver bilägarens, konsumentens, rätt att själv bestämma vem de ska dela sin fordonsdata med eller till vilka ändamål som de ska dela sig av sin fordonsdata, eller vem ska få tillgång till den.

Koalitionen anser att detta är ett allvarligt hot mot konkurrens, innovation och valfrihet för konsumenterna i den digitala eran.

Idag konkurrerar fordonstillverkare och underleverantörer på marknaden med ett brett spektrum av fordonsrelaterade produkter och tjänster (som finansiella tjänster, reservdelar, diagnostik med flera) som alla är beroende av tillgång till fordonsdata i realtid. I den digitala tidsåldern är det inte tillräckligt med bara tillgång till uppgifterna i fordonet endast genom det samverkande fysiska ACEA-CLEPA-gränssnittet – en egen digital kommunikationslivlina är nödvändigt också.

Garanterad säkerhet och trygghet är avgörande för tillväxten av både autonoma och uppkopplade fordon. Inom koalitionen är vi övertygade om att en i fordonet kompatibel och standardiserad, säker och öppen plattform, är den rätta vägen framåt. Denna lösning skulle garantera samma höga nivå av säkerhet, ansvar och datasäkerhet som fordonstillverkarnas lösning och samtidigt bevara konkurrens, innovation och valfrihet för konsumenterna. Denna lösning kan baseras på fordonstillverkarnas befintliga telematiksystem och använda den högsta möjliga säkerhetsstandarden. Vissa fordonstillverkare tillåter utvalda partners att driva egna system eller applikationer till deras fordon redan idag, vilket visar att säker tillgång utan att störa fordonets funktioner är fullt möjlig.

Undertecknande organisationer uppmanar de europeiska institutionerna, EU, EU-kommissionen, EU:s konkurrensdirektoriat med flera att skapa ett stabilt regelverk för en samverkande, standardiserad, trygg och säker digital fordonstelematikplattform som avses av mandatet eCall. Detta för att bibehålla riktig valfrihet för konsumenterna, fritt företagande, konkurrens och innovation för alla tjänster "runt bilen".

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

"Hello Volkswagen"

Provkörning VW Golf 1,5 TSI 150 hk och 1,5 eTSI 150 hk. Motormagasinet har testat nya Golf i bergen utanför Porto. Med hybridversioner och en digital omvandling invändigt tar trotjänaren ett steg in i framtiden.

Svenskar kollar sina däck oftare än belysningen

Nytt innovationsprojekt för fordonsindustrin

Bilmärket som inte vill vara ”ännu ett varumärke”

Volvos systerbolag Lynk & Co var på plats på Stora Mobilitetsdagen som anordnades av Dagens industri. Företagets vd Alain Visser höll tal och trots att han var sist ut och det var sent på dagen fångade han publikens intresse. Hans tal var nämligen något kontroversiellt, i bilindustrins öron.

Tungram tillbaka i Sverige efter 30 år

Ingo lanserar sin första automattvätt

Nyhetsbrev

Stor ökning av elbilsförsäljningen enligt ny prognos

Arkiv

Nytt forum för hållbar mobilitet

Stora Mobilitetsdagen är det nya namnet på Dagens industris konferens som tidigare hette Stora Bildagen. Ett bredare fokus ledde till större engagemang och fler deltagare än tidigare.

Konjunkturinstitutet dömer ut bonus malus

Bonus malus-systemet för fordonsskatt är inte effektivt för att nå Sveriges klimatmål. Det menar Konjunkturinstitutet i en ny rapport.

Kortare livslängd för bilar kan minska CO2-utsläppen

Kvdbil har genom ett samarbete med Chalmers undersökt om en bil har en optimal livslängd ur ett miljöperspektiv. Det finns klimatmässiga fördelar med att återvinna en bil efter elva år.

Affärsläget fortsätter att försvagas för industrin

Borås Bil fördjupar samarbetet med KBV

Jaguar ger din I-Pace extra skjuts

85 procent i arbete efter ny satsning i Malmö

Volvo investerar i Autotech Ventures

Termisk sprutning bidrar till mindre utsläpp

M Sveriges påstående är "raljerande"

Konsumentorganisationen M Sverige påstår att bilköp online är som att ”köpa grisen i säcken”. Branschen tycker tvärtom.

Plus

Tema batterier – Även en elbil har ett 12V-batteri!

Den första bilen som fick elstart för över 100 år sedan hade ett blybatteri som strömkälla och det var så termen startbatteri kom till. Sedan dess har man introducerat alltmer elektronik i bilarna som behöver strömförsörjning. Att säga att ett blybatteri är en beprövad produkt är vara onödigt försiktig.

SFVF positiva till fler kontroller av verkstäderna

Allt fler bilverkstäder arbetar svart och en rad insatser görs för att få bukt på problemet. Försäkringsbolagen ställer krav, certifieringar införs, myndigheter samarbetar tätare – men SFVF vill se mer kontroller.

Försäkringsbolagens krav på skadeverkstäder

För att få utfärda arbeten åt ett försäkringsbolag finns en rad krav för skadeverkstäder. De skiljer sig lite olika åt beroende på företag, men alla har ett gemensamt syfte: att verkstaden ska vara seriös.

Generösare gräns för klimatbonus

Naturvårdsverket backar i frågan om nermalda bildelar

Plus

Tema Personlig Utrustning – Med jobbkläder som jobb

Inget lämnas åt slumpen när hos Jobman när man designar arbetskläder. Noga utvalda material och funktioner är nyckeln till ett hållbart och livskraftigt plagg.

Nya gymnasiekurser på förslag

Bilhandlarnas vardag hettar till

Morris gör el-comeback

Volvo investerar i autonom mobilitet

Dekra i kvalitetssamarbete med mindre bolag

Upplands motor stödjer Musikhjälpen

Autoexperten i treårigt samarbete med Svenska Skidskytteförbundet

Premiär för Sveriges största gör-det-själv-biltvättskedja

Rådet: Köp inte begagnad bil online!

1

Ledare #40: Vem ska försvara bilen?

Mer flexibla skatteregler för husbilar ska utredas

1

SFVF: ”Hjälp bilägare som är oroliga för brandrisk!”

Daimler ska säga upp 10 000 anställda

Se alla Företagens egna nyheter

Sogefi-filterteknologi I den lyxiga Maserati SUV Levante

Audi A6 + A6 Avant fast och avtagbar dragkrok

Musikhjälpen 2019 - G A Lindberg sponsrar med flera bidrag!

Tesla: Triscan först med drivknutar och manschetter

Nu har vi invigt vårat nyrenoverade labb

Produktnyhet från Purflux! LS1079

Jeep Cherokee Facelift fast och avtagbar dragkrok

Har du behov av kabel på rulle?

i70 Pro: IP67-klassad tablet - leasing från 750 kr/mån.

Det ekosmarta alternativet!

Vi stödjer Musikhjälpen - Buda på våra snygga Hoodies!

Transportföretagen riggar för Automässan

Kostnadsfritt webbinarium den 16 dec kl. 10:00

Galwin fortsätter att utöka turbo sortimentet

Kia Ceed 5 dörrar, avtagbar dragkrok från GDW

Vi kikar närmare på Tyskland

Påverkar klimatförändringen försäljning i vintern?

Vi lockar fram barnet hos dig - se dagens lucka

Ny PURFLUX-katalog 2020 är nu tillgänglig!

Ny skylthållare

G A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovation

Audi Q8 dragkrok det nye T60 system från GDW

NT 680 PRO: en enkel och funktionell diagnos

Ny produkt på marknaden - LEGION DIM

Produktnyhet från Purflux!

Sänd till en kollega

0.501