23948sdkhjf

Ny skanningstjänst för bildäck ökar trafiksäkerheten

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
Nokian Tyres samt däck- och bilservicekedjan Vianor lanserar världens första SnapSkan-system som mäter däckens mönsterdjup och informerar bilisten om det är dags att köpa nya däck. SnapSkan utnyttjar den senaste 3D-skanningstekniken och det enda bilisten behöver göra är att köra över en skanningsplatta som ligger på marken. Första SnapSkan togs nyligen i bruk i Helsingfors och senare kommer det även till Sverige.

SnapSkan är ett nytt och enkelt sätt att mäta mönsterdjupet på däcken. Bilen körs över en skanningsplatta som helt automatiskt skannar mönsterdjupet samt bilens registreringsnummer.

Efter skanningen kan bilisten enkelt och utan kostnad hämta uppgifterna om mönsterdjupet genom att sms:a eller mejla bilens registreringsnummer. Uppgifterna finns även tillgängliga på tjänstens hemsida.

Om mönsterdjupet inte är tillräckligt säkert får bilägaren en varning och rekommendation om att det är dags att köpa nya däck. SnapSkan mäter mönsterdjupet på alla typer av däck, oavsett däckmärke.

Första SnapSkan har strategiskt placerats i ett av Helsingfors största parkeringshus mitt i staden och det mäter mönsterdjupet på däcken på alla bilar som kör in i garaget. Senare kommer SnapSkan även att finnas på ställen med mycket trafik. I nästa fas kommer SnapSkan även till Sverige.

Mönsterdjupet har stor betydelse bland annat för bromssträckan och risken för vattenplaning. Däck i bra skick ökar trafiksäkerheten betydligt.

− Många bilister har dålig koll på sina däck och väntar för länge innan de köper nya däck. Med hjälp av SnapSkan vill vi öka bilisternas vetskap om sina däck genom att göra däckkontrollen så enkel som möjlig, säger Ville Nikkola , chef för Vianors detaljhandel.

Nokian Tyres viktigaste mål är att utveckla säkra och komfortabla däck, men också att skapa nya däckrelaterade tjänster. Visionen med SnapSkan är att på ett enkelt sätt främja trafiksäkerheten.

− Däckbranschen står inför stora förändringar. Jämfört med andra branscher har digitaliseringen inte hittills spelat någon stor roll inom däckbranschen. Därför är det hög tid att med hjälp av ny teknik underlätta bilisternas vardag även när det gäller kontroll av däck. Branschen behöver modiga föregångare, säger Ari Lehtoranta , vd för Nokian Tyres.

− Vår uppgift är att göra vägar och miljön mer säkra. Vår verksamhet har sina rötter från 1898-talet och sedan dess har vi varit bland de första som erbjuder bilister produkter och tjänster som förbättrar säkerheten. Det var Nokian Tyres som lanserade världens första vinterdäck och nu lanserar vi den första tjänsten som med sms eller e-post informerar bilister om hur säkra deras däck är, säger Ari Lehtoranta.

Tekniken bakom SnapSkan har utvecklats i samarbete med företagen Futurice och Affecto. 3D-skanningstekniken som SnapSkan använder kommer från brittiska Sigmavision som har patent på tekniken.
Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Fordonstekniker: ”Jag åkte inte till Stockholm för att förlora”

Nyckeln till framgång för Årets Fordonstekniker ligger i livskvalitet. Har man roligt på jobbet kan man klara allt!

Stor miljösatsning från Micke Kågered i STCC

Innan elbilarna tar över racingvärlden vill svenska racingprofilen Micke Kågered plantera träd för att klimatkompensera sin medverkan i STCC.

Nytt bilsäte ska förebygga ryggproblem

Jaguar Land Rover utvecklar framtidens säte, ett system utformat för att förbättra förarnas välbefinnande genom att förebygga hälsoriskerna vid att sitta ner för länge.

Plus

Tema fordonslyftar: Framtidssäkra verkstaden med flyttbara lyftar

Flexibla lyftsystem är ett sätt att kunna anpassa sin verkstad efter behov utan ingående och kostsamma ingrepp efterhand.

Mekonomen Awards på Automässan

Bomber bromsar tysk Teslafabrik

Nyhetsbrev

Tysk förädlingsfirma säljer armébilar i bulk

När den schweiziska militären gör sig av med gamla G-klass sköter tyska Lorinser affärerna. Nu finns chansen att köpa försvarsmateriel av det tuffare slaget.

Arkiv

Omvänd vinstvarning från Bilia

Tesla har gått om VW i värde

GM presenterar sitt första självkörande fordon

Fordonsforskning har lett till ökad kompetens

En fordonsrelaterad forskning- och innovationssatsning har utvärderats efter att den startade för tio år sedan. Det konstateras att den har stärkt fordonsindustrins konkurrenskraft, fördjupat samverkan och ökat kompetensförsörjningen, det framgår av ett pressmeddelande från Vinnova.

Forsbergs Fritidscenter blir Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar

Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar, Forsbergs Fritidscenter, blir en av de första att ansluta sig till den nya certifieringen Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar.

Meca-priserna på Automässan

Ledare #3: Skandalen som fortsätter att ge

Årets Innovation sparar ryggen på däckverkstaden

Däckbytarsäsong brukar vara likvärdigt med hårt slit. Då är utrustning som underlättar arbetet viktigt. Det tog danska Flex1One fasta på.

Bilförsäljningen i Europa ökade 2019

Försäkringsbranschen granskar bilbränder

Under året kommer försäkringsbranschen genomföra en kontroll av bilbränder, det skriver Larmtjänst på sin hemsida. Man kommer utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Allt i Plåt i Åseda får Ford-certifiering

Fords Qualified Vehicle Modifier (QVM), är en kvalitetsäkring för att säkerställa att byggnationer av fordon görs på rätt sätt. Nu har Allt i Plåts anläggning i Åseda blivit godkänd för byggnation av färdtjänstbuss på Ford Transit.

100 000 laddbara fordon i trafik i Sverige

Begagnatmarknaden 2019: försäljningsras och prisboom

Den totala försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019, enligt utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom. Samtidigt ökade priserna med 13 procent.

Nytt elbilsbatteri som kan ge 100 mils räckvidd

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar

​Reservdelsföretaget KW Parts, Europas ledande grossist av reservdelar och tillbehör till amerikanska bilar, inleder samarbete med AD Bildelar Sverige.

Hedin Group förvärvar två BMW-återförsäljare i Schweiz

Snabbaste McLaren - en hybrid

Besikta Bilprovning öppnar ny lokal i Visby

Ledare #2: Flykten från hönsgården

Autoexperten stödjer svensk e-sportarena

Swedac tillbakavisar SFVF:s kritik

SFVF kritiserar Transportstyrelsen och Swedac

Formac utvecklar säkerhetspaket för elbilsreparationer

Nya Renault Clio säkrast i supermini-klassen

Tuffare tag mot bilmålvakter

Kvdbil ny partner i 2030-sekretariatet

BMW först att erbjuda 5G

Fuchs döper om sina oljefamiljer

Ny miljözon förbjuder bilar från 2009 och tidigare

Se alla Företagens egna nyheter

Produktnyhet från Purflux! LS1079

Dragkrok nyheter från GDW BMW 1 F40

8 nya referenser i programmet av extra vattenpumpar

Dragkrok BMW X4 nyheter från GDW

Vårstädning på Yallotrade!

Tack för ditt besök på Automässan!

Dragkrok Kia Niro PHEV MY20 fron Dansk Anhængertræk GDW

Ny inspiration till arbetet med aktivering av arbetslösa

Full fart på Automässan 2020

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Peugeot 508 SW II Dragkrok

Lärare och elever träffar motobranschen på Automässan

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar Sverige

GDW på Automässen med det nya avtagbara dragkroksystemet

Kia XCeed Dragkrok fast + T60 System

Välkommen Daniel

Tips för att välja biokompatibelt smörjmedel - G A's Blogg

Renault Clio V Dragkrok T60 fast GDW

Coil-over och dragfjädrar till BMW bagagelucka

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

PPG Refinish Kursprogram år 2020 är klart! ✔

Möt oss på Automässan 15-18 Januari

Välkomna till vår monter

Vi söker Ekonomiansvarig

Renare miljö i STCC!

Sänd till en kollega

0.093