23948sdkhjf

Bilmålvakter har skulder till kronofogden på 400 miljoner

De fordonsrelaterade skulderna hos Kronofogden är större än någonsin, omkring 2,2 miljarder kronor. Bilmålvakter fortsätter att gäcka myndigheterna trots ny lag. Ökningen beror främst på omkring 100 personer som används som så kallade bilmålvakter, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

- De här personerna står för lite drygt 400 miljoner kronor, vilket är ungefär en femtedel av den totala skulden. Den som har mest har 62 miljoner, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogdemyndigheten.

Systemet med bilmålvakter går ut på att en person utan tillgångar står som ägare till en bil som någon annan kör. Avgifter som parkeringsböter och fordonsskatt betalas inte utan skulderna läggs på hög hos Kronofogden.

Nya regler som ger Kronofogden rätt att beslagta bilar om det finns skulder kopplade till dem infördes 2014. Trots detta fortsätter de fordonsrelaterade skulderna att växa. Krantz tror att vi kommer att se en vändning om några år.

- Förmodligen kommer avskrivningen vara fortsatt hög under de närmaste åren tills vi har kommit över den puckel vi sett under de senaste åren med kraftigt ökade inflöden. Tidigast runt 2020 tror jag man kan börja se en avmattning i det här, om den trend vi ser nu håller i sig, säger Johan Krantz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078