23948sdkhjf

Nu får Sverige en världsunik och fullt automatiserad bilfabrik

Elbils-företaget Uniti Sweden har inlett ett nytt nyckelpartnerskap med Siemens Nordics och en fullt automatiserad fabrik kommer nu att byggas i Sverige. Fabriken kommer att vara en del av “industri 4.0” och blir den första av sitt slag i världen med ett fokus på hållbar tillverkning av kompositer till lätta eldrivna fordon och automatiserad produktion. Det här tillvägagångssättet förenklar tillverkningsprocessen och minskar exponentiellt utsläppet av koldioxid. Fabriken kommer att vara kapabel att producera 50,000 enheter det första året till följd av en revolutionerande, automatiserad metod för produktion av kompositer och montering. Elbilsföretaget har tillfälligt flyttat till en ny lokal i Lund, Sverige, där en intensiv prototyp-fas har inletts för att under hösten 2017 avtäcka deras prototyp som kommer att ske i Unitis framtida fabrikslokal.

Partnerskapet mellan Uniti Sweden och Siemens PLM i Norden är baserat på Siemens mjukvara som gör det möjligt att planera hela produktionsprocessen virtuellt innan den implementeras i den fysiska världen.

-Vår PLM portfölj har blivit så pass fulländad med våra nya förvärv att det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras, förklarar Mats Friberg, vd på Siemens PLM Software i Norden.

-Vi har också kommit överens om att gemensamt definiera hur vi ska föra Siemens Automations portfölj närmare uppgiften att sammankoppla den virtuella och den riktiga världen, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens AB. Den helt automatiserade produktionslinan kommer att börja sättas upp inom 18 månader och kommer att leverera de första fordonen 2019.

-Partnerskapet med Siemens är grundläggande för våra långsiktiga planer eftersom vi nu har möjligheten att inte enbart utveckla en hållbar bil, utan även tillverka den på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med signifikant mindre kapitalinsats, förklarar Lewis Horne, vd på Uniti Sweden. -Vår fullt automatiserade produktionslinje kan i princip ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet.

-På grund av vår snabba tillväxt har vi varit tvungna att byta lokal två gånger på ett år, förklarar Horne. Nästa lokal vi flyttar till kommer att vara vår produktionslokal i antingen Malmö eller Landskrona. Den kommer att vara stor nog för oss att göra oss hemmastadda för det långa loppet.

Uniti Sweden har växt exponentiellt sedan de genomförde en av de bredaste och mest framgångsrika crowdfunding-kampanjerna i Europa. Inom loppet av ett par timmar hade Uniti fått nästan 600 investerare från 45 länder. Det svenska startup-företaget visar öppet hela sin resa från prototyp till storskalig produktion i en YouTube serie som heter “Uniti Update” vilken tar med tittarna bakom kulisserna på det unga bilföretaget.

Här hittar ni det senaste avsnittet av Unitis YouTube-serie: www.youtube.com/teamunitiftw

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062