23948sdkhjf

SFVF och Verkstadsföretagarna i dialog med Skolverket om den nya fordonsutbildningen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

SFVF:s och Verkstadsföretagarnas medlemsföretag är nu delaktiga i revideringen av innehållet i fordons- och transportprogrammet tillsammans med Skolverket.

-Vi är mycket tacksamma mot Skolverket som gett oss möjlighet att med våra företagsrepresentanter delta i den här dialogen, säger Bo Ericsson, föreningarnas vd. Det här är det andra arbetsmötet/dialogträffen Skolverket kallar till inom ramen för det Nationella Programrådets verksamhet där vi finns med på ett treårigt mandat, fortsätter Bo Ericsson.

Syfte med arbetsmötet/dialogen är att revidera ämnesplaner och programstruktur samt yrkesutgångar inom inriktningarna personbil samt lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet. Efter att Skolverket 2016 med egna experter genomfört en revidering tillsattes 2017 två arbetsgrupper i det Nationella programrådet, en för personbil och en för lastbil och maskiner. SFVF och Verkstadsföretagarna är nu med i båda grupperna.

-Det är med stor glädje att Verkstadsföretagarna och SFVF får vara med i arbetet säger Bo Ericsson. I alldeles för många år har branschen haft åsikter och varit kritisk eftersom för få eller inga som reviderar utbildningsplanerna har arbetat eller arbetar på en verkstad. Avståndet mellan och förståelsen för branschens behov av motiverade och utbildade medarbetare kan vi nu minimera och det känns som ett rejält lyft för branschen.

Resultatet från det första arbetsmötet kommer nu att inför en bredare arbetsgrupp, med kompetenskunniga företagsrepresentanter, att diskuteras och utvecklas. Företagsrepresentanter är förutom Bo Ericsson och Benny Wallin, Christer Pettersson från MAN, Lina Blomqvist BeOs Bilservice och Veronica Sköld STS Trailerservice.

-Det svåra i revideringsarbetet är att poängen/tiden fordonseleverna har under sin treårsutbildning är begränsad till 2500 poäng och skall nya kompetenskrav in i ämnesplanerna måste några andra kunskapskrav tas bort, säger Benny Wallin, som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Det är som kommunicerande kärl punkt i revideringsarbetet. En annan viktig fråga handlar om lastbil och maskiner skall ses som två separata utgångar eller en gemensam. Ska utbildningen leda till högskolebehörighet och varför ingår inte obligatoriskt körkort i utbildningen är också stora frågor.

Man är dock tacksamma mot Skolverket som efter våra påtryckningar för ca tre år sedan nu förverkligat två nya kurser som ligger i tiden; Småreparationer – karosseri inom ämnet karosseriteknik 100p och – Småreparationer - lackering inom ämnet lackeringsteknik, 100p.

-SFVF och Verkstadsföretagarna ser fram mot att aktivt få delta i utvecklingsarbetet på Skolverket och berömmer gärna vår kontakt Magnus Carlsson som är undervisningsråd på Skolverket och ordförande i det Nationella Programrådet för Fordons- och transportprogrammet. Magnus har gjort att dialogen med branschen fungerar på ett föredömligt sätt, säger  Ericsson.

-Det är med glädje som vi från branschen som vet vilken kunskap som behövs idag och i framtiden på en verkstad. Det är 2 500 poäng som en elev ska plugga i tre år. Att då exempelvis lägga tid på: Funktion och konstruktion av radio & stereosystem, Funktion hos och konstruktion av kommunikationsutrustning och Lära sig trådlösa system såsom yttre sändare när vi som vet hur en verkstad fungerar och vilka kunskaper som behövs har naturligtvis därför föreslagit mer ellära, elektronik, felsökning i olika system o s v. Som exempel på hur SFVF och Verkstadsföretagarna vill förändra och utveckla för verkstädernas bästa, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Från vänster. Bo Ericsson SFVF, Veronica Sköld STS Trailerservice, Magnus Carlsson Skolverket, Benny Wallin Verkstadsföretagarna, Lina Blomqvist BeOs' Bilservice och Christer Pettersson MAN. Samtliga utom Magnus Carlsson är representanter för SFVF.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Se världens första reklamfilm skriven av artificiell intelligens

Först i världen. Det blev Lexus när de skapade manuset till reklamfilmen för nya modellen Lexus ES med hjälp av artificiell intelligens (AI). Här förklarar bilmärket hur den unika produktionen gick till – och visar upp slutresultatet.

Allt fler utländska köpare vill ha svenska begagnade bilar

Utlandsintresset för att köpa bil i Sverige ökar dramatiskt i och med den svaga kronan. Antalet utländska besökare har fyrdubblats på Sveriges näst största bilsajt Wayke det senaste året och intresset fortsätter att öka. Sex procent av besökarna är utländska i dagsläget.

Mekonomen Group vinstvarnar för fjärde kvartalet

Mekonomen Groups rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2018 förväntas landa mellan 105-115 MSEK, jämfört med 103 MSEK för det fjärde kvartalet 2017. Perhr Oscarson, vd och koncernchef konstaterar att marknaden varit ovanligt svag i Europa.

Prestigefyllt Volvopris till Rejmes Bil

Volvo Car Excellence Club delas ut på årsbasis och bjuder in de Volvohandlare som arbetat allra bäst med att utveckla och leverera genomgående hög kundnöjdhet under föregående år, att ingå i sällskapet.

SFVF i möte med Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön i fordonsbranschen

”Kraven på elnätet ökar hela tiden”

Nyhetsbrev

VW och Ford i global allians för transportfordon

Arkiv

Nu kommer de nya registreringsnumren

BMW Motorrad visar upp självkörande motorcykel

Under elektronikmässan Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas bjöd BMW Motorrad på show med den självkörande motorcykeln BMW R 1200 GS.

Laddbara bilar ökade med 52 procent förra året

Det finns nu totalt finns 68 805 laddbara bilar i trafik i Sverige vilket nästan är en fördubbling sedan förra årsskiftet.

Höga krav på bihandlaren i ARN

Allt fler tvister hos Allmänna Reklamationsnämnden

Kinesiskt fastighetsbolag tar kontroll över Nevs

Volkswagen-koncernen satte nytt rekord 2018

Legenden återvänder

En helt ny Toyota GR Supra, femte generationen av Toyotas legendariska sportbil och den första globala GR-modellen från TOYOTA GAZOO Racing, har haft världspremiär på North American International Auto Show i Detroit.

Volvo Car Sverige förändrar sin ledningsgrupp

Volvo Car Sverige gör från och med den 1 februari ett par förändringar i företagets ledning och hos sina dotterbolag.

Olja från uttjänta däck kan fungera som drivmedel

Den pyrolysolja som Enviro utvinner från uttjänta däck kan användas som drivmedel. Det har RISE tillsammans med Enviro och Ragn-Sells kommit fram till i forskningsprojektet som startade i oktober 2017.

Fler nya bilar klarar högre krav på autobroms

Folksams lista över 2019 års mest säkra och bränslesnåla bilmodeller innehåller skärpta krav för autobroms för fotgängare och filbytesvarnare och 40 bilmodeller har klarat de skärpta kraven. Det står för 15 procent av alla nybilar.

Dieselbilägare stämmer VW för avgasmanipulering

Förlust för Audi ifjol

”Det kommer ta tid att laga väggen”

Idag presenterar Ford Motor Co. Och Volkswagen Group ett nytt samarbete

Nu är var tredje bil på Europas vägar vit

Ford vill dra ned i Europa Flera tusen jobb hotas

Ford Motor Co. drar ner verksamheten ordentligt i Europa. Tusentals anställda får gå samtidigt som olönsamma marknader lämnas. Detta för att vända förlusterna till vinst, rapporterar flera medier.

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ny UV-grundfyller från Basf

Ford lanserar ny generation Transit i år

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

Ny vd för Circle K Sverige AB

Högsby är Årets Bilkommun 2018

PowerCell i nytt samarbete med Bosch om bränslecellsstackar

Ny el-suv som kan ge Tesla Model X en match

Här är tekniken som ska sänka bränsletörsten med en tredjedel

Rasmus Lindh vinner KAK Performance Prize 2018

Wayke släpper budgivningstjänst för begagnatbil

Se alla Företagens egna nyheter

Ny drivaxel till Ford

Actia 3D4C

Ny stavaxel och stickaxel

Nokian Tyres förnyar sina däcketiketter – Framhäver kvalitet från Norden

Halvaxel till Saab och Opel

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

Ny drivknut till Nissan X-Trail och Qashqai

Triscan hjälper grossister att utveckla verkstadssystem! Varför nu det?

HOUSEGARD brandsläckare Lithium

BEST BRAND in Aircon service

Knutkors till Land Rover och Range Rover

Drivaxel bak till BMW 5-serie

HBA är ny distributör av LAZER på den svenska marknaden

Högt i tak - Trånga golvytor?

Ny kardan till Audi och VW

Vägen till det mest omfattande sensorprogramet till eftermarknaden

Kopplings-kit DSG!

Lagersats till Ford differentialen!

Drivknut bak till Hyundai

Miljö- och Kemidagarna 2019: anmäl dig i januari och få rabatt!

Reparationskit till BMW diffen HAG215

Äkta oktanbooster för racing

LED arbetsbelysning

Ny drivknut till Hyundai

Ny Volvoaxel

Sänd till en kollega

0.092