SFVF och Verkstadsföretagarna i dialog med Skolverket om den nya fordonsutbildningen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

SFVF:s och Verkstadsföretagarnas medlemsföretag är nu delaktiga i revideringen av innehållet i fordons- och transportprogrammet tillsammans med Skolverket.

-Vi är mycket tacksamma mot Skolverket som gett oss möjlighet att med våra företagsrepresentanter delta i den här dialogen, säger Bo Ericsson, föreningarnas vd. Det här är det andra arbetsmötet/dialogträffen Skolverket kallar till inom ramen för det Nationella Programrådets verksamhet där vi finns med på ett treårigt mandat, fortsätter Bo Ericsson.

Syfte med arbetsmötet/dialogen är att revidera ämnesplaner och programstruktur samt yrkesutgångar inom inriktningarna personbil samt lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet. Efter att Skolverket 2016 med egna experter genomfört en revidering tillsattes 2017 två arbetsgrupper i det Nationella programrådet, en för personbil och en för lastbil och maskiner. SFVF och Verkstadsföretagarna är nu med i båda grupperna.

-Det är med stor glädje att Verkstadsföretagarna och SFVF får vara med i arbetet säger Bo Ericsson. I alldeles för många år har branschen haft åsikter och varit kritisk eftersom för få eller inga som reviderar utbildningsplanerna har arbetat eller arbetar på en verkstad. Avståndet mellan och förståelsen för branschens behov av motiverade och utbildade medarbetare kan vi nu minimera och det känns som ett rejält lyft för branschen.

Resultatet från det första arbetsmötet kommer nu att inför en bredare arbetsgrupp, med kompetenskunniga företagsrepresentanter, att diskuteras och utvecklas. Företagsrepresentanter är förutom Bo Ericsson och Benny Wallin, Christer Pettersson från MAN, Lina Blomqvist BeOs Bilservice och Veronica Sköld STS Trailerservice.

-Det svåra i revideringsarbetet är att poängen/tiden fordonseleverna har under sin treårsutbildning är begränsad till 2500 poäng och skall nya kompetenskrav in i ämnesplanerna måste några andra kunskapskrav tas bort, säger Benny Wallin, som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Det är som kommunicerande kärl punkt i revideringsarbetet. En annan viktig fråga handlar om lastbil och maskiner skall ses som två separata utgångar eller en gemensam. Ska utbildningen leda till högskolebehörighet och varför ingår inte obligatoriskt körkort i utbildningen är också stora frågor.

Man är dock tacksamma mot Skolverket som efter våra påtryckningar för ca tre år sedan nu förverkligat två nya kurser som ligger i tiden; Småreparationer – karosseri inom ämnet karosseriteknik 100p och – Småreparationer - lackering inom ämnet lackeringsteknik, 100p.

-SFVF och Verkstadsföretagarna ser fram mot att aktivt få delta i utvecklingsarbetet på Skolverket och berömmer gärna vår kontakt Magnus Carlsson som är undervisningsråd på Skolverket och ordförande i det Nationella Programrådet för Fordons- och transportprogrammet. Magnus har gjort att dialogen med branschen fungerar på ett föredömligt sätt, säger  Ericsson.

-Det är med glädje som vi från branschen som vet vilken kunskap som behövs idag och i framtiden på en verkstad. Det är 2 500 poäng som en elev ska plugga i tre år. Att då exempelvis lägga tid på: Funktion och konstruktion av radio & stereosystem, Funktion hos och konstruktion av kommunikationsutrustning och Lära sig trådlösa system såsom yttre sändare när vi som vet hur en verkstad fungerar och vilka kunskaper som behövs har naturligtvis därför föreslagit mer ellära, elektronik, felsökning i olika system o s v. Som exempel på hur SFVF och Verkstadsföretagarna vill förändra och utveckla för verkstädernas bästa, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Från vänster. Bo Ericsson SFVF, Veronica Sköld STS Trailerservice, Magnus Carlsson Skolverket, Benny Wallin Verkstadsföretagarna, Lina Blomqvist BeOs' Bilservice och Christer Pettersson MAN. Samtliga utom Magnus Carlsson är representanter för SFVF.

 Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

LEDARE: Vi börjar lita på självkörande bilar

Stor satsning på utveckling av självkörande fordon i Stockholm

CHEF-Intervjun: "Vi ska bli mindre säsongskänsliga"

”Japanerna har hela tiden varit skeptiska till dieselteknologin”

Att Toyota och Nissan sakta men säkert fasar ut dieselbilarna ur sina modellprogram är helt logiskt eftersom de aldrig riktigt trott på dieselteknologin. Det menar en tysk professor.

Många hann besikta men majoriteten A-traktorer fick körförbud

Världens snabbaste process för lackarbeten

Nyhetsbrev

Vill se globala åtgärder för hållbar batteritillverkning

Arkiv

Berners i Sundsbruk anlitar DEKRA för kalibrering verktyg

SFVF och Verkstadsföretagarna har startat utbildningen av Branschambassadörer

Tecknen som tidigt antydde japanernas ljumma intresse för diesel

Inte bara bildelar utan 6 miljoner korvar också

Från bildelar till 6 miljoner korvar har Biltema de senaste åren utvecklats till en av de största cafékedjorna i Sverige. Omsättningen i caféerna ökar med 30–40 procent per år.

Volvo Cars tar bort engångsartiklar i plast

Ökad dieselförsäljning under april

Volvo-verkstäder glömmer berätta att trimning kräver registreringsbesiktning

Volvo-verkstäder som säljer Volvos egen motortrimningsats Polestar informerar inte kunden om att bilen måste registreringsbesiktas efter trimningen för att vara laglig att köra. Vissa tipsar till och med kunden om att hålla tyst.

Tusentals Volvo-bilar kan vara olagliga att köra

Mercedes-Benz startar team för Formel E

Ännu ett bilmärke satsar nu på Formel E. Mercedes-Benz EQ Formula E Team är namnet på Mercedes stora satsning på Formel E. 2019/20 debuterar man med två bilar i ABB FIA Formula E Championship.

Sveriges bästa ungdomsmekaniker

Årets slutprov har avslutats och Sveriges bästa ungdomsmekaniker har nu utsetts.

Laddbart ökar i storstäderna

Ny väderfabrik simulerar alla väder

Dragracingens pionjärer möts under EM 7-10 juni

Han tar bilen från Svalbard till Gasoline Street Week

"Laga plast istället för att byta ut"

Allt färre köper begagnade bilar

Försäljningen av begagnade bilar minskade med 3,6 procent under första kvartalet 2018 jämfört med året innan. I mars tappade försäljningen hela 9,8 procent.

Nu införs nya besiktningsregler för gasfordon

De nya regler för besiktning som börjar gälla nu på söndag den 20 maj rör även fordon som drivs med gas. Det handlar om över 20 000 fordon med gastank som innan årets slut måste besiktas enligt de nya kraven.

17 personer omkom i apriltrafiken på väg

PROVKÖRNING: Kan det bli bättre än så här?

Opus har fått stort kontrakt för fordonsbesiktning i Chile

Biltema storsatsar på varuhus

Ford säljer snart bara suvar i USA

PROVKÖRNING: En på dryga dussinet

Plus

CHEF-intervjun: ”Vi har en stor potential att växa i Sverige”

BMW Concept iX3 visas upp på Auto China 2018

Concentric AB utser försäljningschef för motorprodukter i Europa och Asien

Vattenfall storsatsar på laddinfrastruktur för elbilar i Europa

Lesjöforsfjädrar i Nike-skyltning i fashionabel Londonbutik

Klar förbättring inom bilskadebranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Euroracing & LUKOIL på 1:a plats!

Arbetsplanering för verkstad

Nya BMW-godkända hjulbalanserare

≠SECURITY inside : NTN-SNR's chasis products

Fina priser på AC-maskiner

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Dekaler till Safelifts pelarliftar

Induktionsvärmare

Släcka tvåor? Är det något för vår verkstad?

FORMAC är i förändring

IRT från Hedson 50 år!

Nyckeln till körkomfort

Foliering av båtskrov till Bil & Marin

Fem tips för att komma igång med arbetsmiljöarbetet på däckverkstaden

Nya medlemmar i GEYSER-Familjen!

TechScaN’R

Styrenheter/Ballaster för xenonstrålkastare

Vad är Digital-Servicebook.com

TOTAL firar viktigt samarbete

Sittskydd från Formac

Actia 3D hjulinställning nu med registreringsummer sök

Herkules AirgoMatic 3213 från Hedson

Vill du ha en egen SNABBFIL?

Så säkerställer du som VD att däckverkstäderna inom kedjan följer lagen

Drivaxel till Opel Meriva

Sänd till en kollega

0.132