23948sdkhjf

Ett hedervärt uppdrag för SFVF och Verkstadsföretagarna

Som enda fordonsbranschförening och enda arbetsgivarförening medverkar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Verkstadsföretagarna på Skolverkets studieresa till Slovenien.

-Utifrån SFVF och Verkstadsföretagarna är vi glada att vara med på den här studieresa där målsättningen är att höja kvalitén på våra gymnasieutbildningar i Sverige men även för att hitta nya och alternativa utbildningsvägar. Ett exempel på nya alternativ är Skolverkets förslag till nya utbildningar på 500-1000 poäng som nu håller på att växa fram och som vi står bakom, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna.

Dessa utbildningar skulle kunna passa som en specialisering inom elektronik och felsökning för bilmekaniker/tekniker, Godshantering, hantering av varor och gods, Lager och terminal, lageradministration och terminallagerlogistik, Bilmekaniker bas, lastbilsmekaniker, bussmekaniker eller inom ”Bilskadereparationer - en yrkesutbildad som ”klär av och på bilen” innan experten på riktbänken drar ut, specialsvetsar eller limmar. Fler bilar hinns med och experten blir ännu bättre på sitt jobb och ”av-och påklädaren” kommer att inom företaget fortbildas för att så småningom även kunna rikta.

Ett annat exempel är yrket Rekonditionerare – en expert inom sitt område. I sitt Yrkespaket blir han expert på sina kemiska produkter och specialmaskiner och utökar så småningom sin kunskap, kan kanske på sikt utföra smart-repairs på lack och bidra till en bättre lönsamhet.

Glasteknikern och däcksreparatören kan på samma sätt utvecklas i företagen med ett seriöst yrkespaket.

-Många gånger sitter begränsningarna i oss själva då vi ska tänka nytt, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Vi måste förändra, förbättra och hjälpas åt och utveckla grundutbildningen med hänsyn till företagens behov och tillgången på arbetskraft. , Om inte vi gör det, vem ska då göra det? En bra förutsättning är naturligtvis att vi som kan branschen ställer all vår kunskap till Skolverkets förfogande, det tycker jag är en självklarhet.

Med på resan är också Teknikföretagen, Stat kommun och landsting (SKL), Arbetsförmedlingen, Skolverket, pch Visita.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095