23948sdkhjf

Byggstart för ultrasnabb laddstation

25 mils räckvidd på tio minuter. Det är vad den nya generationens laddare kan leverera under goda förhållanden och den sista november togs det första skoptaget för Sveriges första ultrasnabba laddstation. Det är McDonald’s och Fortum Charge & Drive som i Kristinehamn bygger Sveriges första ultrasnabba laddstation med en maxeffekt på 350 kW. Parallellt byggs en i Norge och under det första halvåret 2018 kommer ytterligare en station i Sverige samt en i Finland att tas i bruk. När de första bilarna som klarar dessa höga effekter når marknaden kommer de nordiska huvudstäderna alltså redan vara sammanlänkade. Dagens elbilister behöver inte oroa sig, de kan också använda laddstationerna.

- Redan 2009 installerade vi den första elbilsladdaren och 2012 inledde vi ett samarbete med Fortum Charge & Drive. Idag kan våra gäster snabbladda sin bil på 26 restauranger runt om i Sverige. Den nya tekniken som installeras på McDonald’s Kristinehamn kommer att göra det möjligt för ännu fler att välja elbil även när färden är lång, säger Henrik Nerell, Miljöchef på Svenska McDonald’s.

Utvecklingen av batterier, styrsystem och laddteknik har under det senaste decenniet varit enorm och de nya laddstationerna kommer göra det möjligt att ladda upp till sju gånger snabbare än vad som är standard idag, upp till 350 kW jämfört med 50 kW. Upp till laddarens maxkapacitet är det bilen som sätter begränsningen, så de nya laddarna är till nytta även för de elbilar som idag rullar på våra vägar. Det är till och med så att de första bilmodellerna som kommer att klara av högre laddningseffekter än dagens bilar beräknas nå marknaden först i slutet av nästa år.

-Vi har planerat för dessa laddstationer sedan i vårvintras men har varit tvungna att vänta in utvecklingen av själva laddarna och deras olika komponenter. Vi använder den allra senaste tekniken och laddstationerna kommer att vara redo för ultrasnabb laddning när det finns bilar som kan nyttja de höga effekterna. Om det i framtiden kommer bilar som kan ladda på 500 kW kan vi installera en extra effektmodul och klara av att leverera det också, berättar André Schau, ansvarig projektledare, Fortum Charge & Drive.

Kraven på en laddstation som klarar upp till 350 kW är betydligt större än för en vanlig snabbladdare. För de här stationerna kommer bland annat en egen transformatorstation att installeras och det är således inte förvånande att prislappen är betydligt högre än för en vanlig snabbladdare.

– Vi vill vara en del av laddinfrastrukturen i Värmland och Kristinehamn är en strategisk vald plats som kopplar samman sträckan Oslo till Helsingfors. Det känns väldigt bra att kunna sätta Kristinehamn på laddkartan och erbjuda laddmöjligheter för både de som bor och verkar i området och de som är på genomresa, säger Tomas Johansson, franchisetagare McDonald’s Kristinehamn.

 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062