23948sdkhjf

Förarlös taxi och elbil lockar svenskarna

Trots att elbilar fortfarande är en relativt ovanlig syn på svenska vägar är attityderna till dem överväldigande positiva. Svenskarna har hög tilltro till ny teknik och i en undersökning från Bosch svarar 72 procent att de kan tänka sig att bli hämtade av en taxibil utan en människa vid ratten.

Just nu investerar biltillverkare kraftigt i utvecklingen av eldrivna fordon och marknaden ser succesivt allt fler nya modeller – både hybrider och helt eldrivna. Intresset hos konsumenterna är enormt. Enligt en undersökning från Bosch där 4000 respondenter från hela Norden tillfrågades svarade 70 procent att de såg sig själva skaffa en elbil inom en snar framtid.

– De nordiska respondenters intresse för elektriska bilar är väldigt stort. Tack vare olika statliga initiativ för att ersätta hela den nuvarande fordonsflottan med elfordon, kombinerat med de teknologiska framsteg som görs inom området kommer elbilarna troligtvis bli en allt vanligare syn inom de närmsta åren, säger Stefan Bergman, Director of Business Development Nordics på Bosch.

Eftersom en privatägd bil står outnyttjad så pass ofta är det många, framför allt yngre bilister som kan tänka sig dela bilägandet med andra. Hela 79 procent av svenska 18- till 29-åringar är nyfikna på vilka möjligheter det här medför. På så sätt kan man dela på kostnaderna och effektivisera användandet.

Parallellt med den nya elbilsteknologin följer även utvecklingen av helautomatiserade bilar. Förutom möjligheterna att förenkla ett delat ägande, då bilarna själva förflyttar sig mellan ägarna, introducerar det även möjligheten till självkörande taxibilar. Och intresset är stort. Nästan tre av fyra svenskar (72 procent) är positivt inställda till att bli upphämtade av en automatiserad taxi.

– Den automatiserade teknologin skapar massor av nya möjligheter. Man effektiviserar användningen av fordonen på vägarna, vilket resulterar i både högre tillgänglighet och lägre kostnader. Att svenskarnas attityder kring det här är så pass positiva bådar gott för den fortsatta utvecklingen av det smarta samhället, säger Stefan Bergman, Director of Business Development Nordics på Bosch.

Undersökningen i korthet:

  • 72 procent av svenskarna kan tänka sig att bli upphämtade av en förarlös taxi.
    • 18- till 29-åringar är mer intresserade än andra åldersgrupper (86 procent).
    • Minst intresserade är 60- till 75-åringar (56 procent).
  • Mer än hälften av svenskar är intresserade av att dela bilägandet med andra (54 procent).
    • 18- till 29-åringar är mer positiva än andra åldersgrupper (79 procent).
    • Minst positiva är 60- till 75-åringar (37 procent).
  • 70 procent av Nordens invånare är intresserade av att i framtiden köpa elbil, detsamma gäller för svenskarna.

Om undersökningen: Undersökningen beställdes av Bosch och utfördes av marknadsundersökningsföretaget Bilendi via deras nordiska M3 Panel. I undersökning deltog 4000 respondenter från Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldrarna 18-75. Varje land hade en urvalsstorlek på 1000 respondenter. Undersökningssvar samlades in mellan 29:e september och 3:e oktober. 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099