23948sdkhjf

Rekordår för Kronofogden som drev in 95 miljoner från kriminella

Nya siffror visar att Kronofogden utmätte pengar och föremål från kriminell verksamhet för drygt 95 miljoner kronor under 2017. 


– Det är nytt rekord, men vi vill göra mer, säger enhetschef Magnus Arvidson.

Kronofogden samarbetar sedan flera år med bland annat polisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten för att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige. Kronofogdens uppgift är att agera när kriminella har skulder till stat, företag eller andra aktörer.

– Vi utmäter pengar och föremål hos skuldsatta som misstänks hålla på med exempelvis penningtvätt eller narkotikahandel. Det kan vara smycken, bilar, pengar och motorcyklar. Konst och bitcoin är också attraktivt bland brottslingar, eftersom det är anonymt och svårare att spåra, berättar Magnus Arvidson.

Pengarna går bland annat till att betala skadestånd till brottsoffer.

– På Sweden Rock-festivalen hittade vi en motorcykel som var värd cirka 200 000 kronor. Det är inte okej att åka runt på dyra motorcyklar eller i lyxiga bilar när man har skulder till brottsoffer på flera hundra tusen kronor. Först ska skulderna betalas, säger Magnus Arvidson och fortsätter:

– Om vi utmäter stora kontanta belopp kan vi också förhindra att pengarna investeras i nya brottsupplägg, till exempel köp av vapen eller narkotika.

Samarbetet mellan myndigheterna är helt avgörande enligt Magnus Arvidson, men han understryker att det inte bara är myndigheterna som kan bidra till att motarbeta den organiserade brottsligheten.

– Alla delar av samhället måste hjälpas åt om vi ska lyckas vända den negativa utvecklingen. Köp inte svarta tjänster eller stöldgods som kan bidra till kriminell verksamhet. Det ska inte löna sig att vara kriminell, säger han.

Förra året utmätte myndigheten pengar och föremål till ett värde av cirka 95 miljoner. Det är nytt rekord. Året innan var summan 78 miljoner kronor. Men Kronofogden vill göra mer, både på egen hand och tillsammans med andra myndigheter.

– Av resursskäl tvingas vi i dag säga nej till många samverkansinsatser som vi vet skulle ge stor effekt. Mer pengar till detta område är väl investerade skattekronor som ger mycket tillbaka, både till de som har pengar att fordra och i form av ökad trygghet i samhället, säger Magnus Arvidson.

Sedan 2009 samverkar ett antal myndigheter för att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige. Detta samarbete har gett resultat; bland annat har Kronofogden kunnat utmäta pengar och föremål från kriminell verksamhet. Sammanlagda belopp som Kronofogden säkerställt under åren 2013–2017:

  • 2017: 95 000 000 kronor
  • 2016: 78 000 000 kronor
  • 2015: 76 000 000 kronor
  • 2014: 76 000 000 kronor
  • 2013: 65 000 000 kronor

De andra myndigheterna i samarbetet är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Bild: Bil hittad vid ett tillslag hos en person som hade skatteskulder på flera miljoner kronor. Den blev värderad till tre miljoner kronor. Foto: Kronofogden

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094