23948sdkhjf

1 av 4 bilister bryter mot mobilförbudet

Sedan den 1 februari i år är det förbjudet att tala i telefon medan man kör bil. 100 procent av svenskarna känner till detta –ändå bryter var fjärde bilförare mot den nya lagen. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se. Det är framförallt män som väljer att strunta i mobilförbudet.

Efter att den nya lagen om mobilförbud i trafiken infördes lät Kvdbil Sifo-undersöka hur svenskarna anpassat sig – och resultatet visar att många bilförare har svårt att lägga mobilen ifrån sig.

På frågan om man känner till den nya lagen – att det är förbjudet att tala i mobilen under bilkörning om inte handsfree används – svarar 10 av 10 att de är medvetna om detta. Men trots det uppger var fjärde svensk (24%) att de ibland har mobilen mot örat när de kör. 28 procent av männen mot 20 av kvinnorna i undersökningen uppger detta.

- Att så många känner till mobilförbudet visar att vi är på god väg mot säkrare bilkörning – men för att bryta ett invant mönster måste det finnas enkla och bra lösningar. Mobilanvändning med handsfree är fortfarande lagligt men framöver kommer kanske alltfler bilägare att efterfråga bilar med röstassistenter, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Att prata i mobilen utan handsfree är vanligast i Stockholm; här uppger 26 procent att de gör det, mot 17 procent i Malmö och Göteborg samt 25 procent i övriga landet.

Undersökningen visar vidare att 14 procent ibland skickar SMS med mobilen samtidigt som de kör. Detta är vanligast bland unga. 25 procent av de som är 16-34 år skickar sms bakom ratten, mot 19 procent av de som är 35-55 år och endast 2 procent av 56-79-åringarna.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063