23948sdkhjf

Rosa toppar listan av färger som avskräcker bilköpare

Fel färg på bilen kan göra den svårsåld på begagnatmarknaden. Drygt varannan skulle dra sig från att köpa en bil med fel färg – och de mest anskrämliga bilfärgerna är enligt svenskarna rosa, orange och gul. Istället önskar de flesta grå och svarta bilar. Det visar en ny Sifo-undersökning av bilauktionssiten Kvdbil.se.

53 procent av svenskarna svarar ja på frågan om fel färg skulle kunna hindra dem från att köpa en bil. Bilfärgen är särskilt känslig för männen – 58 procent av männen mot 48 procent av kvinnorna menar att fel bil avskräcker dem från ett köp.

De färger som avskräcker mest är rosa (58 procent), orange (46 procent) och gul (42 procent) följt av lila (38 procent), brun (29 procent) och beige. Drygt var tionde svensk (13 procent) skulle inte köpa en bil som var röd.

- Det är med bilen som med många andra dyra inköp – vill du sälja vidare en vacker dag ska du tänka på att inte göra alltför galna färg- eller mönsterval. Trender kommer och går i bilar som med allt annat, men i slutet av dagen är svensken ganska klassiskt lagd, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Bäst chans på andrahandsmarknaden har de som äger en ljusgrå bil – för 14 procent är det den mest eftertraktade lackfärgen, följd av svart (13procent), mörkgrå (13procent) och blå (12procent).

Från undersökningen

Topp 5 mest avskräckande bilfärgerna Rosa 58 procent Orange 46 procent Gul 42 procent Beige 21 procent Lila 38 procent

Topp5 mest eftertraktade bilfärgerna Ljusgrå 14 procent Mörkgrå 13 procent Svart 13 procent Blå 12 procent Röd 10 procent

Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–13 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172