23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF kommer att delta i Almedalsveckan 2018

-Det är med glädje som SFVF och Verkstadsföretagarna gör entré på Almedalsveckan i år, säger Bo Ericsson vd för SFVF och ordförande i Verkstadsföretagarna. Att vi behöver öka attraktionskraften för Fordons- och transportprogrammet inser inte bara vi utan även Västsvenska Handelskammaren som också ser en stor potential i att öka genom gymnasiala lärlingsanställningar.

-Vår yrkesgrupp är en av de hetast och efterfrågade på svensk arbetsmarknad. Samtidigt läser allt färre unga ett yrkesprogram, sedan 2005 har de tappat var tredje elev och vi måste vända denna trend, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna.

För att öka yrkesprogrammens attraktionskraft driver Västsvenska Handelskammaren och Carl Bennet sedan ett år tillbaka Svensk Gymnasielärling med stöd av Skolverket. Det är en utbildningsform som bygger på den tyska modellen där lärlingen får anställning och lön jämte sina studier. Antalet lärlingar med anställning har under året ökat åttafaldigt och arbetsgivare står på kö för att få ta emot elever. Under 2018 kommer fyra andra Handelskamrar, utöver Västsvenska, att köra igång med initiativet.

Elever med lärlingsanställningar går främst på det industritekniska programmet, vård och omsorg- samt barn och fritidsprogrammet. Vi ser potential i att sprida utbildningsformen till fler branscher och yrkesprogram.

-Nu ska vi diskutera, vilka möjligheter som finns med utbildningsformen? Finns det några hinder? Kan erfarenheter från Svensk Gymnasielärling vara behjälpliga i att få till stånd fler kollektivavtal för att öka attraktionskraften för yrkesprogrammen? Vi ska ha rundabordssamtal och diskutera framtiden för gymnasiala lärlingsanställningar i Sverige, avslutar Benny Wallin.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093