23948sdkhjf

Allt fler vill välja en begagnad bil före en ny

Då svensken bestämmer sig för att byta bil, sker det oftast för att hen helt enkelt vill förnya sig. Det visar bilhandlaren Kamux stora undersökning “Sverige köper bil 2018”.

Nöjet i att byta till ny andrahandsbil stöds också av goda ekonomiska skäl då köparen av begagnad bil i bästa fall kan få dyrbar tillvalsutrustning inbakad i priset.

De främsta orsakerna till att köpa en bättre begagnad hellre än sprillans ny bil är dels det höga utgångspriset på en ny bil, men också det faktum att värdeminskningen på en ny bil är orimligt snabb. Det anser över hälften av de tillfrågade i Kamux riksomfattande konsumentundersökning Sverige köper bil 2018. *

– Man brukar skämtsamt säga att priset på en ny bil halveras så fort man kör ut den ur affären, men riktigt så illa är det inte, säger Robin Toss, vd för Kamux Sverige AB.

Värdeminskningen under första året ligger runt 25 procent, beroende på märke och modell. Under de följande två åren tappar den ytterligare 25 procent i värde (källa MRF).

– Det är anmärkningsvärt, eftersom funktionerna och prestandan hos bilen bibehålls mycket längre än så. Det här är en av de tydligaste ekonomiska fördelarna med att köpa bil i andra hand, säger Toss.

Det har också svenska folket noterat – drygt 75 procent av de svarande finner det sannolikt att deras nästa bil kommer att vara en begagnad. För åldersgruppen 25–34 år var siffran över 85 procent.

I första hand baserar svensken valet av andrahandsbil på förnuftigt övervägande, trots att många uppger omväxling som skäl nog för sitt bilbyte.

– Man definierar först vilka behov bilen ska uppfylla och vad den får kosta. Sen vill man ha maximalt utbyte för priset med tanke på bekvämlighet, utrustningsnivå och modellpreferens. Då är bättre begagnad ofta det rationella valet, säger Robin Toss på Kamux, som är specialiserat på köp och försäljning av begagnade bilar.

Det angivna priset på en ny bil är sällan det man slutligen betalar. Summan kan stiga avsevärt när man tar för sig av den extrautrustningen man tycker att man behöver.

Många nya bilmodeller kommer färdiga med en bred standardpalett av tillval för ökad bekvämlighet och säkerhet, men köpare av nya bilar väljer ofta en ytterligare uppsättning ”läckerheter”.

– För tillvalen betalar man endast första gången, när bilen kommer från fabriken. De påverkar sällan andrahandspriset i samma grad. Tillvalen kan lätt höja köpesumman på en ny bil med upp till tio procent eller mer, säger Robin Toss. Det motsvarar samma tio procent man sparar på att köpa bilen i andra hand, så annorlunda uttryckt kan man säga att lyxiga tillval följer med gratis, när man väljer en andrahandsbil i stället för en ny.

* KÄLLA: Undersökningen ”Sverige köper bil 2018” är utförd av M3 Research Finland Oy (nuvarande Bilendi Oy) på uppdrag av bilhandelskedjan Kamux Oy. Online-undersökningen besvarades i Sverige av 1 000 personer i åldern 18–70 år som besitter körkort. Samplet motsvarar svenska folket vad gäller kön, ålder och bostadsområden.

 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094