23948sdkhjf

Brand i tvåfamiljshus orsakades av elbilsladdning

Ett tvåfamiljshus i Sunne totalförstördes vid en brand i somras. Nu står det klart att det var elbilsladdning som orsakade att en brand uppstod, skriver nyteknik.se som citerar elinstallatören.se.

Branden hade startat i carporten där en elbil stod på laddning. Brandutredaren Michael Steen börjar nu blir klar med sin rapport, berättar elinstallatören. Elfordonet kopplades in med den tillhörande laddkabeln till ett vanligt sk 230 volts schukouttag.

 Branden orsakades antingen av vägguttaget eller av timern där laddaren var ansluten, slår utredaren fast.

Han berättar att familjen brukade koppla in laddkabeln, som hade levererats med elbilen, i ett vanligt Schukouttag. Men snart visade det sig att huvudsäkringen gick om bilen laddade samtidigt som tvättmaskinen användes. Familjen löste problemet genom att ladda bilen nattetid med hjälp av en timer som stoppades i Schukouttaget.

Familjen med tre barn fick fly från huset hals över huvud. Även grannfamiljen förlorade sitt hem i eldsvådan. Elbilsladdning innebär långvarig hög belastning på både elanläggning och elprodukter. I värsta fall kan det leda till överhettning och brand. Schukoladdning ska därför bara användas som en tillfällig lösning, enligt Elsäkerhetsverket. Och enbart om strömmen ställs ner till 8 – 10 Ampere och laddningen sker under uppsikt. Myndigheten gick nyligen ut med en varning även för elbilsladdning med timer eller förlängningssladd

Läs mer på

nyteknik.se

elinstallatören.se

Bild Colourbox

Källa: nyteknik.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078