23948sdkhjf

Därför är rost ett större problem på elbilars bromsar

Bromsarna på elbilar rostar betydligt mer än konventionella bilar, visar erfarenheter från Norge. Det rapporterar norska TV2.

Hos bilhandeln och verkstäderna i Norge har man i stigande grad noterat stora problem med rostande bromsskivor på landets elbilar.

Norska konsumentorganisationen Norges Automobilforbund (NAF) har gjort stickprover på ett antal elbilar och resultatet visar att elbilars bromsskivor rostar i mycket större utsträckning än bromsar på vanliga bilar med förbränningsmotorer.

En viktig orsak till problemen med rostande bromsskivor är att dagens elbilar är utrustade med olika system för återvinning av el vid inbromsning, vilka gör att bilen motorbromsar i stället för att använda de vanliga bromsarna för inbromsning.

Enligt Naf finns det många exempel i Norge på elbilar som fått sina bromsskivor utbytta redan efter 3000 mil på grund av rostangrepp.

Den enklaste metoden att undvika rostande bromsskivor för elbilsägaren är helt enkelt att använda bromsarna i högre utsträckning, det vill säga trycka på bromspedalen oftare, säger Alem Dulic, representant från NAF:s regionavdelning i Drammen:

– Jag skulle rekommendera att man då och då gör kraftiga inbromsningar. Det är en tämligen effektiv metod för att få bort rost från bromsskivorna, säger Alem Dulic till norska TV2.

Att ofta tvätta bilen och då även undertill är en annan effektiv och förebyggande metod för att slippa rostande bromsskivor, meddelar man från NAF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063