23948sdkhjf

90 år med fönsterhissen

I dag tas den för given av alla bilförare och är sedan decennier dessutom eldriven. 1928 presenterades uppfinningen fönsterhissen!

I bilens barndom, det vill säga under de första decennierna på 1900-talet, var sidofönstren ofta delade och öppnades genom att de antingen var skjutbara eller genom att de vinklades upp likt fönstret på en byggnad.

Men på mässan IAA i Berlin 1928 presenterades en uppfinning som revolutionerade hanteringen av bilens sidofönster, och som används än idag. Den ända skillnaden är att manövreringen av bilens sidofönster idag är eldriven på nästan alla bilar.

Uppfinningen det vevade sidofönstret togs fram av den tyska bildelsleverantören Brose, som startade produktionen av fönsterveven 1928 i staden Coburg.

Nästa milstolpe för fönstervevandet kom 1956 då Brose presenterade den elektriska fönsterhissen, som då började erbjudas som efterutrustning till bilen. Det tog dock ytterligare sju år innan Brose hade satt elhissen i serieproduktion.

Det var först 1986 som de elektriska fönsterhissarna började förses med sensorer, och då kom funktioner som automatisk nedhissning hela vägen och klämskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11