23948sdkhjf

Därför lanserar Opel en ny dieselmotor

Dieselmotorerna är fortfarande förpassade till skamvrån, men det hindrar inte Opel från att lansera en ny kraftfull dieselmotor. Tillverkaren räknar med att förbränningsmotorn kommer dominera i nästan ett årtionde till.

Biltillverkarna börjar vänja sig vid det nya och betydligt kärvare läget för dieselbilar. Några få biltillverkare har eller är i full färd med att fasa ut dieselmotorn, ännu fler har fasat ut dieselmotorn ur sortimentet på sina mindre bilmodeller. Och de flesta har bantat utbudet av dieselbilar i sitt modellprogram.

Men de flesta biltillverkare behåller fortsatt dieselmotorn som alternativ i sina modellprogram. Flera aktörer i bilbranschen har också den senaste tiden argumenterat för dieselmotorns fortsatta existens och pekat på dess fördelar gentemot bensinmotorn. Hos Bosch hävdar man till och med att dagens dieselmotorer är lika rena som bensinmotorerna.

Och hos Opel har man precis presenterat en ny dieselmotor till modellerna Astra och Insignia. Den nya Opel-dieseln är enligt rådande trend en överladdad radfyra, i detta fallet med två turboaggregat, och ger många hästkrafter ur lite motorvolym.

Bakom modellbeteckningen ”1,6 BiTurbo D” döljer sig 1,6 liter som ger 150 hästkrafter och ett vridmoment på hela 350 newtonmeter, vilket innebär att motorn med sina prestanda brädar flera större tvålitersdieslar.

– Opel ser en framtid även för diesel som bränsle i personbilar. Med diesel sparar man 20-25 procent i koldioxidutsläpp jämfört med om man kör bensinbil. Dieselbilen är fortfarande ett förnuftigt alternativ för många bilägare, i synnerhet för dem som ofta kör längre sträckor och de som ofta drar någon form av släp. I dessa lägen är finns det fortfarande inget bra alternativ till dieselbilen. Det säger Erik Morsing, pressansvarig för Opel i Danmark.

Opel räknar med att omkring hälften av alla bilar som man säljer år 2030 alltjämnt kommer ha en förbränningsmotor under huven.

Opel lanserar i samma veva även en ny bensinmotor, även denna en 1,6 liter stor radfyra med turboöverladdning. 1,6 T ger 200 hästkrafter och ett vridmoment på 280 newtonmeter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094