23948sdkhjf

Teknikens Världs PeO Kjellström död

Mångåriga journalisten och Teknikens Värld-medarbetaren PeO Kjellström har gått bort. Här berättar Teknikens Värld hans historia.

Motorjournalisten PeO Kjellström arbetade så sent som i nu i vinter och publicerade artiklar till alldeles nyligen. Han gick bort efter en kort tids sjukdom och blev 60 år gammal.

Här är Teknikens Världs redaktions korta berättelse om hur det var att jobba med PeO Kjellström:

”PeO var inte bara en fantastisk reporter för Teknikens Värld, han var också en av de snällaste personer jag har haft förmånen att jobba ihop med. Han hade en plats i sitt hjärta för alla.

PeO började sin journalistiska bana med att rapportera lokal (oftast motorrelaterad) sport i Umeå, men som det gärna blir för duktiga människor blev snart hela världen hans arbetsfält. 1984 började han på Teknikens Värld.

Ingen hade koll på kommande stjärnor inom motorsporten som PeO, och han ville väldigt gärna skriva om dem ”för folk måste ju få se vad duktiga de är”. Han avslöjade också stora bilnyheter som den superhemliga kombiversionen av Saab 9-5, då han till råga på allt blev häktad för industrispionage efter att ha fotograferat bilen. Han släpptes förstås ganska snart och kunde fortsätta sin journalistiska gärning, bland annat med att fotografera Mercedes A-klass när den slog runt i älgtestet – ett avslöjande som satte Teknikens Värld på den internationella bilkartan för all framtid, och som ledde till att moderna bilar är så säkra som de är i dag.

Men nu är det slut. PeO:s röst kommer aldrig mer att höras över redaktionen eller i pressrummen på världens racerbanor, men minnena av honom lever kvar. PeO efterlämnar sin hustru Bee, och goda vänner i hela världen.

Nu vet vi ju inte hur det funkar efter döden, men om han själv kan se alla kondoleanser som strömmar in från vänner, världstjärnor inom motorsport och Teknikens Världs läsare så är jag säker på att han säger: ”Fränt”, lutar sig tillbaka en stund och sen ”men sluta nu, vi har en tidning att göra”.
Chefredaktör Marcus Engström & Teknikens Världs redaktion

Läs mer om PeO Kjellström: PeO om åkturen med Henri Toivonen

”PeO var den absolut mest leveranssäkre reportern på Teknikens Värld. Först muttrade han lite om hur mycket han hade att göra, sen tog det en kvart ungefär så var knäcket klart.”
Marcus Engström, chefredaktör teknikens Värld

”PeO fångade upp mig i unga år när det egentligen var skolbänken som hägrade. "Du ska komma och jobba på Teknikens Värld, så är det bara!". Och så blev det, väldigt mycket tillsammans med Kjellström. Korea, USA eller en sönderregnad rallycrossfinal i Buxtehude. Vi var där, men nu är han borta. R.I.P.”
Linus Pröjtz, reporter Teknikens Värld

”PeO:s kunskap var skön att luta sig emot när jag kom som ny chefredaktör till Teknikens Värld 2004, om han inte visste svaret själv så visste han vem som visste. Han var en riktig journalist, och en god vän.”
Daniel Frodin, chefredaktör Teknikens Värld 2004-2018

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093