23948sdkhjf

CHEF-intervjun: Kamux ska bli begbilhandlarnas ICA

Han gjorde kometkarriär inom McDonald´s redan under gymnasieåren. Nu jobbar Kamux vd Robin Toss med att bygga Sveriges första rikstäckande begagnathandlarkedja.

Robin Toss tar emot på Kamux huvudkontor, inrymt i deras anläggning i Barkarby i norra Stockholm, enkelt klädd i diskret tröja, sneakers och jeans och han bjuder på kaffe i pappmugg.

– Vi som jobbar på Kamux ska var lättillgängliga; vi jobbar inte i slips eller kavaj, säger Robin och fortsätter sedan att beskriva det han menar är Kamuxs framgångsrecept:

– Det gäller att var väldigt kostnadsmedveten på områden där det inte går ut över kunden eller de anställda. Det är inga höga vinstmarginaler på varje bil. Vi är ett väldigt sparsamt företag. Vi har inga påkostade lokaler eller inredning – hos oss ska det vara fräscht men enkelt.

Läs fler CHEF-intervjuer: Magnus Videquist, servicemarknadschef VW Group

I gymnasiet började Robin jobba extra på McDonald´s, där han fick börja med att städa.

– Efter en tid fick jag lära mig att göra hamburgare. McDonald´s är en väldigt bra skola. Det var så stor teamkänsla i restaurangen i Uppsala där jag jobbade.

Under gymnasietiden gjorde Robin intern karriär på McDonald´s och när han tog studenten var han biträdande restaurangchef och fick ett erbjudande att få driva en egen restaurang i Stockholm – som han tackade ja till.

Sedan drev Robin under några år flera olika restauranger i Stockholm.

– Och jag kryddade jobbet med lite studier i bland annat ekonomi, marknadsföring och ledarskap.

Sedan fick Robin kontakt med en bekant, McDonald´s tidigare Sverige-vd, som börjat jobba på Kamux och nu ville locka över honom. Robin blev efter ett tag nyfiken och tog med sig familjen i bilen till Finland och besökte flera Kamux-anläggningar.

– Och vilket driv de hade. Det var trevliga människor jag mötte i deras bilhallar och inte alls som den stereotypbild av bilsäljare som man ofta har – det vill säga den lite uppklädda och distanserade säljaren. Jag mötte lite samma känsla som när jag började jobba på McDonald´s på 90-talet. Då var de inte alls så stora i Sverige och vi som jobbade kände att vi var med och byggde någonting stort.

Den 2 januari förra året började Robin jobbet som Sverigechef för Kamux. Vilka är då hans intryck av bilbranschen så här långt?

– Jag tror branschen har ett sämre rykte än den förtjänar. Många har en bild av att nu blir jag lurad när jag köper bil, men så är det inte. Däremot tror jag branschen har stelnat lite i formen – många jobbar på liknande sätt och som de alltid har gjort.

Vad kan branschen bli bättre på?
– Jag tror inte säljarens roll kommer bli mindre viktig, men den kommer bli svårare. För man behöver vara bra både digitalt, i det fysiska mötet med kunden, via telefon och i den skriftliga kommunikationen. För tjugo år sedan kanske det räckte med att man var bra på att fånga in kunden i bilhallen.

Är nya typer av aktörer på begagnatmarknaden som exempelvis Leaseplan och KVD Bil ett hot mot Kamux?
– KVD Bil är både en konkurrent och partner till oss, vi köper in en del bilar från KVD Bil. Leaseplan satsar på att avyttra stora delar av sitt eget bilbestånd och det kommer de lyckas med, tror jag. Att sälja inbytesbilar är en annan sak och där tror jag fortsatt att aktörer som Kamux och andra begagnathandlare har en viktig roll att spela. Det sker ungefär 1,3 miljoner bilbyten per år i Sverige och vi har fortfarande bara en liten del av den kakan. Vi kan få en betydligt större andel.

Är rena bilinköp en växande del av er omsättning?
– Ja, det är det. Vi ser att allt färre säljer sin bil privat, då risken för att råka ut för bedragare stadigt ökar, och bedragarna hela tiden hittar på nya metoder. Att sälja sin bil till en handlare blir då ett tryggt, säkert och mycket enklare alternativ.

Vilka viktiga mål siktar du på att Kamux Sverige ska uppnå?
– Det finns ingen känd rikstäckande kedja att vända sig till för den som vill sälja sin begagnade bil till en handlare. Det finns inget begagnathandlarnas ICA. Men det tror jag går att bygga och det är det vi nu håller på med.

Hur är din relation till bilar?
– Jag började extrajobba redan i skolåldern och det var i min morbrors bilaffär i Västerås. Han var Honda-återförsäljare. Där trivdes jag väldigt bra på somrarna, jag hjälpte bland annat till med att tvätta bilar. Jag har alltid gillat bilar. Min första bil var en vit Ford Escort, som jag köpte när jag var 18 år 1999 för 25000 kronor. Jag hade sparat länge till den.

FAKTA Robin Toss
Ålder:
39 år
Bor: södra Stockholm
Familj: Sambo, 2 barn och hund
Kör: Mercedes CLA (tjänstebil)
Gör på fritiden: Är gärna i skärgården på sommaren. På helgerna blir det oftast en lång promenad i skog och mark samt träffar vänner och familj.
Karriär: Extrajobb under barndomen i bilhall och skoaffär. McDonald´s i 22 år på många olika positioner, bl.a restaurangchef, regionchef och driftdirektör.

FAKTA Kamux
Öppnade sin första bilaffär i Finland 2003 och den första i Sverige 2012 och öppnar i dagarna sin fjärde anläggning i Tyskland (alla butiker ligger i Hamburg med omnejd).

Läs fler CHEF-intervjuer: Magnus Videquist, servicemarknadschef VW Group

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094