23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF planerar för Yrkeshögskoleutbildningar.

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

-Trots tendenser till en begynnande lågkonjunktur hos vissa av verkstäder finns det ett skriande behov av allt fler högskoleutbildade medarbetare i form av diagnostekniker och specialister,.

- Högskolekompetens är en överlevnadsfaktor för framtiden i många av våra teknikintensiva verkstäder. Detta märks tydligast i våra lastbils- och släpvagnsföretag men även i våra nya typer av specialiserade medlemsföretag för husbilar och husvagnar, däck, glas och bilskadereparationer, säger Bo Ericsson,  säger Bo Ericsson som är styrelseordförande och branschdirektör.

-Vi har i dagarna besökt en ettårig Yrkeshögskoleutbildning för diagnostekniker i Karlstad, där eleverna är både vuxenstuderande från arbetsförmedlingen och tjänstlediga tekniker från våra medlemsföretag. Eleverna har under utbildningen studiestöd CSN och får själva svara för sitt boende. Läraren är en erfaren diagnostekniker och verkstadschef från ett verkstadsföretag. Det här är ett bra initiativ då vi i det här utbildningsalternativet både får nya utbildade medarbetare till våra verkstäder och samtidigt kompetensutveckling av redan anställda tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

-Det är intressant att se hur man har integrerat utbildningen som ett nästa steg efter gymnasieexamen, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Här finns elever som pluggar in sin gymnasiekompetens för att direkt därefter studera på Yrkeshögskolan. Stor del av Yrkeshögskolans utbildning bedrivs som LIA (lärande i arbete) eller som APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag. 2 ½ dag/vecka får eleverna använda för självstudier och bollar då olika uppgifter med kurschefen. Det här innebär att för utbildningens 20 elever krävs inte några stora lokaler då man ofta har självstudier eller är ute på praktik. På skolan finns en specialutrustad utbildningslokal för laborationer och egenstudier, fortsätter Benny Wallin.

-Det primära för en Yrkeshögskoleutbildning är att utbildningsnivån ligger på högskolekompetens och inte blir någon repetition av gymnasieskolans fordonsutbildning, säger Benny Wallin och ger ett varningens tecken.

Nu ska vi inom kort träffa generalagenter och representanter för lastbils- och släpvagnsverkstäder, för att besluta i frågan om vi är beredda att ta ansvar och driva en Yrkeshögskoleutbildning, säger Bo Ericsson.

Kristinehamn planerar att i samverkan med SFVF starta en ettårig Yrkeshögskola med riksintag år 2020 för husbils- och husvagnstekniker. SFVF och NÄRSAM (Näringslivssamverkan i Kristinehamn) hade ett mycket kreativt möte angående branschsamverkan, för att starta en Yrkeshögskola för inriktningen husbils- och husvagnstekniker. Redan idag finns en liknande Yrkeshögskoleutbildning i Falkenberg men behovet är stort och avståndet gör att utbildningarna inte behöver konkurrera med varandra.

-Många av våra nya medlemsföretag inom den här speciella verkstadssektorn har ett enormt utbildningsbehov av både nuvarande anställda mekaniker och nya tekniker, säger Bo Ericsson som är branschdirektör för SFVF. På nya husbilar och husvagnar har den tekniska utvecklingen inneburit att det i många situationer krävs högskolekompetens för att kunna underhålla och reparera, fortsätter Bo Ericsson.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna vill lyfta fram det komplexa i den här utbildningen. Här ska du vara specialist inom ett flertal yrkesområden såsom miljö, gas, kyla, el, elektronik, karosseri med limning, säkerhet, lagar och regler, företagsekonomi och kundbemötande. - Vem klarar det idag, avslutar Benny Wallin.

NÄRSAM räknar med att få stöd från tillverkare, verkstäder och andra leverantörer när det gäller praktikplatser, utrustning och experter. Hittills har man förankrat sina idéer hos 5 företag i Kristinehamn och man räknar med lika många i Karlstad och Örebro.

SFVF är mycket positiv till initiativet och avser att vara kommunen behjälplig med ansökan och teknisk kompetens som gagnar medlemsföretagen, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är Hedin Bils expansion 2018

Här är Nordens största anläggning för husbilar och husvagnar

Snickare elektriker – och fordonstekniker. Sveriges största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar behöver rekrytera brett för att kunna bemanna sin verkstad.

Skadade el- och gasbilar i fokus på Inspirationsdagen i Göteborg 10 maj

Den 10 maj är det premiär för Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg. En dag med ett riktigt skarpt program och med massor av tips om hur man öka sin försäljning i verkstaden. Dessutom erbjuds möjligheten att se den senaste tekniken för verkstäder - teknik som leder in i framtiden.

Hedin Bil: starkt resultat trots kraftig tillväxt

LBM Autoparts storsatsar på utökat sortiment och klassiska amerikanska bilar

LBM Autoparts sortiment av reservdelar och renoverings-kit till växellådor växer rejält, och en kategori man satsar stort på är delar till klassiska amerikanska bilar.

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Nyhetsbrev

Ny tjänst hjälper verkstaden att snabbt uppfylla certifiering och lagkrav

KlarOK är ett kvalitets- och ledningssystem som är byggt för extrem enkelhet. På bara några få veckor kan verkstaden t ex bli klar för certifiering till Godkänd Bilverkstad.

Arkiv

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny unik fordonsutbildning i Malmö när ProMeister satsar på vuxna

Möte om riskhantering vid arbete med e-fordon och gasfordon

Publiksuccé för Skandinaviens största bil- och mc-show

I år kom inte mindre än 76 773 besökare till Elmia i Jönköping för att kika på de över fyra hundra utställningsfordonen och för att umgås och ha kul.

800 kg förfalskade kullager ska förstöras

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

USA öppnar litium-gruva - igen

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

1

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Nytt rekordår för DEFA

Opel gör trendbrott med vinst

Se alla Företagens egna nyheter

Den 28 april är det World Day for Safety & Health at work!

Utvidgning av programmet för elektriska gasfjädrar och egen testutrustning

Skåphurtsen för framtidens verkstad

Damien Germés är förste Europe på posten som NGK SPARK PLUGS VD.

Snart är sommaren här - dags för AC!

Fordonsbelysning - Volkswagen Amarok

Få 40.000:- för din gamla hjulinställare

13 delar till Tesla modell S

NEXA - för din säkerhet vid brand

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverks...

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Sänd till en kollega

0.115