23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna och SFVF planerar för Yrkeshögskoleutbildningar.

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

-Trots tendenser till en begynnande lågkonjunktur hos vissa av verkstäder finns det ett skriande behov av allt fler högskoleutbildade medarbetare i form av diagnostekniker och specialister,.

- Högskolekompetens är en överlevnadsfaktor för framtiden i många av våra teknikintensiva verkstäder. Detta märks tydligast i våra lastbils- och släpvagnsföretag men även i våra nya typer av specialiserade medlemsföretag för husbilar och husvagnar, däck, glas och bilskadereparationer, säger Bo Ericsson,  säger Bo Ericsson som är styrelseordförande och branschdirektör.

-Vi har i dagarna besökt en ettårig Yrkeshögskoleutbildning för diagnostekniker i Karlstad, där eleverna är både vuxenstuderande från arbetsförmedlingen och tjänstlediga tekniker från våra medlemsföretag. Eleverna har under utbildningen studiestöd CSN och får själva svara för sitt boende. Läraren är en erfaren diagnostekniker och verkstadschef från ett verkstadsföretag. Det här är ett bra initiativ då vi i det här utbildningsalternativet både får nya utbildade medarbetare till våra verkstäder och samtidigt kompetensutveckling av redan anställda tekniker, fortsätter Bo Ericsson.

-Det är intressant att se hur man har integrerat utbildningen som ett nästa steg efter gymnasieexamen, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna. Här finns elever som pluggar in sin gymnasiekompetens för att direkt därefter studera på Yrkeshögskolan. Stor del av Yrkeshögskolans utbildning bedrivs som LIA (lärande i arbete) eller som APL (arbetsplatsförlagt lärande) på företag. 2 ½ dag/vecka får eleverna använda för självstudier och bollar då olika uppgifter med kurschefen. Det här innebär att för utbildningens 20 elever krävs inte några stora lokaler då man ofta har självstudier eller är ute på praktik. På skolan finns en specialutrustad utbildningslokal för laborationer och egenstudier, fortsätter Benny Wallin.

-Det primära för en Yrkeshögskoleutbildning är att utbildningsnivån ligger på högskolekompetens och inte blir någon repetition av gymnasieskolans fordonsutbildning, säger Benny Wallin och ger ett varningens tecken.

Nu ska vi inom kort träffa generalagenter och representanter för lastbils- och släpvagnsverkstäder, för att besluta i frågan om vi är beredda att ta ansvar och driva en Yrkeshögskoleutbildning, säger Bo Ericsson.

Kristinehamn planerar att i samverkan med SFVF starta en ettårig Yrkeshögskola med riksintag år 2020 för husbils- och husvagnstekniker. SFVF och NÄRSAM (Näringslivssamverkan i Kristinehamn) hade ett mycket kreativt möte angående branschsamverkan, för att starta en Yrkeshögskola för inriktningen husbils- och husvagnstekniker. Redan idag finns en liknande Yrkeshögskoleutbildning i Falkenberg men behovet är stort och avståndet gör att utbildningarna inte behöver konkurrera med varandra.

-Många av våra nya medlemsföretag inom den här speciella verkstadssektorn har ett enormt utbildningsbehov av både nuvarande anställda mekaniker och nya tekniker, säger Bo Ericsson som är branschdirektör för SFVF. På nya husbilar och husvagnar har den tekniska utvecklingen inneburit att det i många situationer krävs högskolekompetens för att kunna underhålla och reparera, fortsätter Bo Ericsson.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna vill lyfta fram det komplexa i den här utbildningen. Här ska du vara specialist inom ett flertal yrkesområden såsom miljö, gas, kyla, el, elektronik, karosseri med limning, säkerhet, lagar och regler, företagsekonomi och kundbemötande. - Vem klarar det idag, avslutar Benny Wallin.

NÄRSAM räknar med att få stöd från tillverkare, verkstäder och andra leverantörer när det gäller praktikplatser, utrustning och experter. Hittills har man förankrat sina idéer hos 5 företag i Kristinehamn och man räknar med lika många i Karlstad och Örebro.

SFVF är mycket positiv till initiativet och avser att vara kommunen behjälplig med ansökan och teknisk kompetens som gagnar medlemsföretagen, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Nyhetsbrev

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Arkiv

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Sänd till en kollega

0.124