23948sdkhjf

SFVF lanserar begagnat-test för bilhandeln

Låt en oberoende part utföra konditionstest av bilarna i begagnat-försäljningen. Det tycker man på Sveriges Fordonsverkstäder, som nu lanserar denna tjänst.

Bilhandeln är just nu i fokus när Sveriges Televisions konsumentprogram ”Plus” i en serie avsnitt granskar branschen.

Plus redaktion har bland annat tittat närmare på i vilken utsträckning bilhandlare som anmälts till ARN väljer att följa nämndens beslut. Bakom SVT:s granskningsoffensiv ligger bland annat ökningen av antalet ärenden på området motori Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

– Sextio procent av ärendena handlar om köp av begagnade bilar och sju procent om köp av ny bil. SVT Plus granskning bekräftar också problemen vi har i branschen. Det här fick oss på SFVF att börja tänka till, kommenterar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Därför lanserar SFVF nu en helt ny tjänst – ”SFVF Beg-test”, som går ut på att SFVF-anslutna verkstäder ska erbjuda sig att utföra konsitionstest av begagnade bilar åt bilhandlare.

– Vi kommer gå ut med information till våra medlemmar och uppmana dem att erbjuda alla bilhandlare i deras upptagningsområde begagnat-test av de bilar de säljer.

Bilhandlasrnas egna konditionstester, i den mån de ens utförs, har uppenbarligen brister och framför allt bristande trovärdighet i konsumenternas ögon, menar Bo Ericsson:

– Det slarvas med begagnat-test bland bilhandlarna, och när det sker blir ju även VDN-deklarationen bristfällig. Och vi vet att kommunens konsumentvägledare kommer att bli aktivare med att kontrollera att bilhandlarna gör VDN-deklarationer på sina bilar.

Så det gäller för branschen att agera nu, innan kanske myndigheterna eller i nästa steg politikerna gör det, menar Bo Ericsson:

– Man måste göra någonting åt detta, för det här kan inte fortgå. Om problemen fortsätter att utvecklas i nuvarande takt så tror jag att Konsumentverket och även konsumentministern kommer känna sig tvungna att vidta någon form av åtgärder. Antingen gör branschen själv någonting åt detta, eller så börjar politikerna titta på någon form av lagstiftning för bilhandeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093