23948sdkhjf

Ryssland satsar på självkörande fordon

I slutet av september 2021 ska det rulla självkörande fordon på ryska vägar och 2025 startar lastbilstillverkaren Kamaz tillverkning av självkörande lastbilar.

Den ryska regeringen är angelägen om att tekniken med självkörande fordon så snart som möjligt tas i kommersiellt bruk på landets vägar. Det skriver branschsajten Russia Automotive News.

I ett dokument som publicerats på den ryska regeringens hemsida slås fast att självkörande fordon ska börja trafikera det ryska vägnätet senast i slutet av september 2021.

en lagstiftning som reglerar trafik med självkörande fordon ska finnas på plats senast vid utgången av 2021, står det i samma dokument.

Förra året tecknade Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev ett avtal om trafik med självkörande fordon på försök i Moskva och Tatarstan fram till mars 2022. De första självkörande fordonen kan börja synas på ryska vägar i vår.

I arbetet med att utveckla självkörande fordon är bland annat flera ryska fordonstillverkare och det ryska industri- och handelsdepartementet inblandade.

2025 kommer den ryska lastbilstillverkaren Kamaz att köra igång tillverkningen av självkörande lastbilar. Det sade Sergei Khemezov till ryska medier på en internationell försvarsmässa nyligen. Khemezov är chef för Rostec som är den ryska statens eget utvecklingsföretag som startades 2007.

Kamaz byggde redan 2015 sin allra första självkörande prototyp baserad på 5350-serien. Den ryska lastbilstillverkaren har även byggt en minibuss-prototyp (Kamaz 1221), en 12-sitsig fullt självkörande bil som testats på en avgränsad sträcka i Kazan.

I år väntas Kamaz också påbörja produktionen av en helt ny lastbilsmodell som man utvecklat i samarbete med Daimler.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078