23948sdkhjf

De motiverar eleverna med studiekontrakt

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Studiekontrakt och ett ekonomiskt bidrag vid examen. Så uppmuntrar och pushar man ambitiösa fordonselever på Edströmska gymnasiet i Västerås.

Det gäller att smida medan järnet är varmt. Det är en tänkbar beskrivning av tanke bakom något man på Edströmska gymnasiet i Västerås döpt till ”studiekontrakt”.

– Studiekontraktet fungerar så att om ett företag ser att en elev som är på APL hos dem är intresserad, driven och fungerar bra socialt och vill att han ska komma tillbaka, då erbjuder vi företaget att skriva ett studiekontrakt med eleven. Och kontraktet innebär att företaget betalar en ersättning till eleven motsvarande studiemedlet, och den betalas ut i en klump som ett stipendium på examensdagen, förklarar fordonsläraren Stefan Lusth.

Det är företagen som fordonseleverna gör APL hos som får välja ut elever som de vill erbjuda et studiekontrakt och kontraktet är mellan eleven och företaget.

– En del elever är lite avundsjuka på de elever som får studiekontrakt.

Det här fångar upp elevens intresse, ger en morot i form av stipendiet. Många är förberedda på det och klarar det utan problem, inflikar fordonsläraren Anders Olsson.

Anders Olsson, vad innebär det för ansvar för företaget att teckna studiekontrakt med en elev?

När företaget tecknar ett studiekontrakt förbinder det sig att ge eleven bästa möjliga introduktion och inskolning och eleven ska ha en utbildad handledare. Det eleven förbinder sig att göra är att ha noll ogiltig frånvaro vare sig på skolan eller under APL, ha minst godkända betyg i alla ämnen – även i kärnämnena.

– Det vi på skolan ska se till är att ge eleven bästa möjliga lärande och att vi en gång i veckan besöker elevens APL, för att se vad han gör, om han behöver komma in på skolan mer för att få träning i något moment, förklarar Anders Olsson.

Stefan Lusth, är studiekontraktet att betrakta som ett halvt löfte om jobb på företaget?

– Ja, det är klart det är. Förutsatt att eleven inte bryter kontraktet förstås. Killarna som gick snabbspåret hade också studiekontrakt och hade de gått fram till examen så hade de fått ut 17000-18000 kronor i stipendium. Nu får de mindre eftersom de bara får betalt motsvarande den tid de gått i skolan. Men de har å andra sidan flera gånger om tjänat in det eftersom de börjat jobba innan examen. Och de här kollarna har ofta jobbat varje sommarlov också.

– När man får ett studiekontrakt så är företaget intresserat av en och har uppmärksammat ens insatser under APL. Och ser man bara till att man lär sig allt man ska på utsatt tid så får man sannolikt jobb på företaget efter skolan. Hittills har alla elever hos oss som haft studiekontrakt fått en anställning på företaget efter skolan, tillägger Stefan Lusth.

Edströmska lägger även resurser på extra stöd och hjälp till de elever som behöver det:

– De som är duktiga skickar vi ut på extra APL. Jag har sexton elever och nu har jag skickat ut fem av dem på extra APL. Det här är för att jag ska kunna ägna lite mer tid åt svagare eleverna eller elever som har andra problem, förklarar Anders Olsson.

På Edströmska jobbar man också med att försöka fånga upp och hitta alternativa lösningar för resurssvaga elever och elever som har med sig problem i bagaget från grundskolan.

– Vi tänker försöka bygga upp ett däckhotell, så att elever i årskurs ett som kanske haft det lite svårt i högstadiet får lära sig jobba med däckhantering, lite enklare service och kanske rekond. Så att de får lite verkstadsvana och kommer in i arbetet. Vi ska nog lägga till inriktningarna däcktekniker och reservdelsperson. De grenarna är bra komplement och ett sätt att fånga upp de elever som kanske inte fungerar hundra som renodlade fordonstekniker, berättar Anders Olsson.

FAKTA Edströmska Gymnasiet, Västerås
Startades 2006.
Gymnasieskolan ägs och drivs av Västerås kommun.
Skolan har gymnasieutbildningarna fordons- och transportprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet samt flygteknikprogrammet.
Skolan driver också kommunal vuxenutbildningar och uppdragsutbildningar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Nyhetsbrev

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Arkiv

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Mopedens dag en folkfest i norr

Nu är det dags att nominera till MotorGalan

Den 14 november är det dags för MotorGalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Men innan dess är det dags att nominera till de olika kategorierna. Den 13 augusti är sista dag att nominera.

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Nytt effektivt sätt att kolla oljemängden i faten!

Sänd till en kollega

0.415