23948sdkhjf

Här är Nordens största anläggning för husbilar och husvagnar

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Snickare elektriker – och fordonstekniker. Sveriges största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar behöver rekrytera brett för att kunna bemanna sin verkstad.

Vid trafikplats Gröndal, där riksväg 56 viker av från E20 norrut mot Västerås, öppnas den mörka barrskogsridån plötsligt upp i en glänta fylld av rader av skinande blanka husvagnar och husbilar. En knapp mil österut längs E20 ligger Eskilstuna och sex kilometer norrut genom skogen det lilla samhället Kvicksund vid Mälaren.

– Vi har ett jättebra läge här. Det bor fyra miljoner människor inom en tio mils radie, säger Jan Östling som tillsammans med hustrun Cecilia och dottern Linnéa äger och driver Tumbo AB, som i dag är Nordens största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar.

För två och ett halvt år sedan flyttade Tumbo från betydligt mindre lokaler någon kilometer längre bort från E20. De nya och cirka 7000 kvadratmeter stora lokalerna bjuder på, med branschens mått mätt, högsta tänkbara standard för personalen med bland annat gym, omklädningsrum med bastu, konferensrum och stor balkong med utemöbler. Och långväga kunder kan både sträcka ut benen i kaféet och låna ett eget arbetsrum, i fall de vill vänta kvar och jobba avskilt framför datorn medan deras husbil eller husvagn blir omhändertagen i verkstaden.

Marknaden för både husvagnar och husbilar har haft en stark tillväxt de senaste årtiondena, en utveckling man på Tumbo både följt med och själv lyckats bygga en starkt växande verksamhet på. Företaget startades 1965 av Jan Östlings far. Medan de allra flesta andra konkurrenter satsat antingen på husvagnar eller husbilar har familjen Östling valt att satsa på båda produktkategorierna och numera även på att ta hand om all service – från boende-delen till service av motor och drivlina.

– Vi kommer inom kort att börja med motorservice på allvar. De har varit här från Fiat och vi har blivit auktoriserade för att jobba med deras motorer nu, berättar Cecilia Östling och visar sedan den stora utplanade och grusade ytan som gränsar till den västra kortsidan av fastigheten:

– Den här tomten är lika stor som den vi har – 40000 kvadratmeter. Här kommer vi bygga en ny verkstad. Vi behöver fler verkstadsplatser, vi behöver en till tvätthall och en lackbox. Det är väldigt få lackverkstäder som har en lackbox som klarar husbilar.

Vid vårt besök har högsäsongen redan snurrat igång. Många är nu i färd med att köpa nya eller byta in sina gamla vagnar eller husbilar mot nyare, eller sprillans nya.

– I dag levererar vi i en takt av ungefär ett fordon i timmen. När det gäller begagnade vagnar och bilar så kan vi ha kunder som åkt ganska långt. De som är ute efter en viss modell kan komma från hela Sverige, berättar Cecilia.

I den ljusa och luftiga verkstaden möter en ljudridå som närmast påminner om ett husbygge – varvande skruvdragare och ylande gersågar. Inne i en av husbilarna jobbar en snickare för fullt med att bygga om inredningen till en kund.

– Här bygger de om två husbilar som ska till en vaccinationsklinik som jobbar med mobila vaccinationer direkt i bilen. De tar bort kylskåpet, spishällen och en bänkskiva för att få mer plats. De förvarar vaccinerna i kylväskor, så de behöver inget kylskåp. De hyr bilarna av oss och sedan återställer vi dem när vi får tillbaka dem, berättar Cecilia.

I verkstaden ser vi inga lyftar så långt ögat når. Tills Linnea Östlund pekar på fyra? orangefärgade pelare som står snyggt ställda ihop längre bort:

– Vi har inga fasta lyftar i verkstaden. Vi har köpt två lyftar och vi har precis fått in vår andra lyft. Det har varit folk här från Norge för att titta på våra lyftar, de är eldrivna och helt trådlöst manövrerade.

De två lyftarna består egentligen av två omgångar av vardera sex enpelarlyftar, där varje enskilt lyftelement tar maximalt 3 ton.

– En del var skeptiska till lyftarna när vi precis hade fått dem. Men nu gillar alla i verkstaden dem. Man sätter lyftarna på laddning på fredag kväll och drar ur sladden på måndag morgon. Sedan håller de hela veckan innan man behöver ladda dem igen, berättar Jan.

FAKTA Tumbo AB
Omsättning (2017): ca 357 milj kr
Verksamheten startades 1965.
Totalt 50 anställda varav 16 anställda i verkstaden (25 pers inkl tvätt och lager)
Levererar ca 900 (ny)sålda ekipage per år.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Nyhetsbrev

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Arkiv

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Sänd till en kollega

0.133