23948sdkhjf

Här är Nordens största anläggning för husbilar och husvagnar

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Snickare elektriker – och fordonstekniker. Sveriges största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar behöver rekrytera brett för att kunna bemanna sin verkstad.

Vid trafikplats Gröndal, där riksväg 56 viker av från E20 norrut mot Västerås, öppnas den mörka barrskogsridån plötsligt upp i en glänta fylld av rader av skinande blanka husvagnar och husbilar. En knapp mil österut längs E20 ligger Eskilstuna och sex kilometer norrut genom skogen det lilla samhället Kvicksund vid Mälaren.

– Vi har ett jättebra läge här. Det bor fyra miljoner människor inom en tio mils radie, säger Jan Östling som tillsammans med hustrun Cecilia och dottern Linnéa äger och driver Tumbo AB, som i dag är Nordens största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar.

För två och ett halvt år sedan flyttade Tumbo från betydligt mindre lokaler någon kilometer längre bort från E20. De nya och cirka 7000 kvadratmeter stora lokalerna bjuder på, med branschens mått mätt, högsta tänkbara standard för personalen med bland annat gym, omklädningsrum med bastu, konferensrum och stor balkong med utemöbler. Och långväga kunder kan både sträcka ut benen i kaféet och låna ett eget arbetsrum, i fall de vill vänta kvar och jobba avskilt framför datorn medan deras husbil eller husvagn blir omhändertagen i verkstaden.

Marknaden för både husvagnar och husbilar har haft en stark tillväxt de senaste årtiondena, en utveckling man på Tumbo både följt med och själv lyckats bygga en starkt växande verksamhet på. Företaget startades 1965 av Jan Östlings far. Medan de allra flesta andra konkurrenter satsat antingen på husvagnar eller husbilar har familjen Östling valt att satsa på båda produktkategorierna och numera även på att ta hand om all service – från boende-delen till service av motor och drivlina.

– Vi kommer inom kort att börja med motorservice på allvar. De har varit här från Fiat och vi har blivit auktoriserade för att jobba med deras motorer nu, berättar Cecilia Östling och visar sedan den stora utplanade och grusade ytan som gränsar till den västra kortsidan av fastigheten:

– Den här tomten är lika stor som den vi har – 40000 kvadratmeter. Här kommer vi bygga en ny verkstad. Vi behöver fler verkstadsplatser, vi behöver en till tvätthall och en lackbox. Det är väldigt få lackverkstäder som har en lackbox som klarar husbilar.

Vid vårt besök har högsäsongen redan snurrat igång. Många är nu i färd med att köpa nya eller byta in sina gamla vagnar eller husbilar mot nyare, eller sprillans nya.

– I dag levererar vi i en takt av ungefär ett fordon i timmen. När det gäller begagnade vagnar och bilar så kan vi ha kunder som åkt ganska långt. De som är ute efter en viss modell kan komma från hela Sverige, berättar Cecilia.

I den ljusa och luftiga verkstaden möter en ljudridå som närmast påminner om ett husbygge – varvande skruvdragare och ylande gersågar. Inne i en av husbilarna jobbar en snickare för fullt med att bygga om inredningen till en kund.

– Här bygger de om två husbilar som ska till en vaccinationsklinik som jobbar med mobila vaccinationer direkt i bilen. De tar bort kylskåpet, spishällen och en bänkskiva för att få mer plats. De förvarar vaccinerna i kylväskor, så de behöver inget kylskåp. De hyr bilarna av oss och sedan återställer vi dem när vi får tillbaka dem, berättar Cecilia.

I verkstaden ser vi inga lyftar så långt ögat når. Tills Linnea Östlund pekar på fyra? orangefärgade pelare som står snyggt ställda ihop längre bort:

– Vi har inga fasta lyftar i verkstaden. Vi har köpt två lyftar och vi har precis fått in vår andra lyft. Det har varit folk här från Norge för att titta på våra lyftar, de är eldrivna och helt trådlöst manövrerade.

De två lyftarna består egentligen av två omgångar av vardera sex enpelarlyftar, där varje enskilt lyftelement tar maximalt 3 ton.

– En del var skeptiska till lyftarna när vi precis hade fått dem. Men nu gillar alla i verkstaden dem. Man sätter lyftarna på laddning på fredag kväll och drar ur sladden på måndag morgon. Sedan håller de hela veckan innan man behöver ladda dem igen, berättar Jan.

FAKTA Tumbo AB
Omsättning (2017): ca 357 milj kr
Verksamheten startades 1965.
Totalt 50 anställda varav 16 anställda i verkstaden (25 pers inkl tvätt och lager)
Levererar ca 900 (ny)sålda ekipage per år.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Med växande antal utställare, fler besökare och växande mässområde ser eftermarknadsmässan Autopromotec i Bologna att befästa sin andraplats näst efter Automechanika i Frankfurt.

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Glasmästarnas egen snilleindustri

Nyhetsbrev

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

Arkiv

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Sänd till en kollega

0.12