23948sdkhjf

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Sverige är ett av få länder i EU där det fortfarande är lagligt att manipulera bilens mätarställning. Häromdagen röstade Riksdagen för att uppmana regeringen att snarast möjligt göra det olagligt att göra manipuleringen.

Häromdagen - onsdag 12 juni - fattade riksdagen beslut om att uppdra åt regeringen att skyndsamt se till att det blir olagligt att manipulera ett vägfordons mätarställning med syfte att lura kunden eller bilägaren.

I januari i år avslöjade TV4-nyheterna i en egen granskning att omkring 114000 personbilar och 25000 lastbilar i Sverige beräknas ha manipulerad – det vill säga tillbakaskruvad – mätarställning.

Uppgifterna hade TV tagit fram med hjälp av företaget Biluppgifter.se som har tillgång till Transportstyrelsens data ur bilregistret.

Efter att ha konfronterats med de nya uppgifterna svarade regeringen med att ge riksdagens trafikutskott i uppgift att snabbutreda möjligheten att kriminalisera själva manipuleringen av mätarställningen.

Riksdagens trafikutskott gick i slutet av maj ut med ett gemensamt pressmeddelande, där man riktade en uppmaning till regeringen om att göra det straffbart att manipulera ett fordons mätarställning. Innan omröstningen i riksdagen tippades en majoritet av ledamöterna vara för ett lagförbud mot skruvade mätarställningar.

Sverige är i dag ett av mycket få länder i EU där det inte är olagligt att manipulera mätarställningen på ett fordon. Det är däremot olagligt att medvetet ge osanna uppgifter om ett fordons mätarställning. Den som säljer en bil måste med andra ord upplysa köparen om att bilens mätarställning är felaktig. Gör man inte det så har man gjort sig skyldig till att ha gett osanna uppgifter, vilket kan klassas som osant intygande, bedrägligt beteende, bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Det här är Riksdagens beslut i detalj:
Bifall till utskottets initiativ till tillkännagivande om att regeringen skyndsamt bör vidta lämpliga åtgärder dels för att kriminalisera sådan manipulation av vägmätare som sker i syfte att sänka eller felaktigt ange uppgiften om fordonets kilometerställning, dels för att fordonets vägmätare ska kontrolleras mot föregående inrapporterade vägmätarställning vid besiktning och att informationen om tidigare mätarställningar ska redovisas i besiktningsprotokollet. 

Så här fick Biluppgifter.se fram mätarfifflet
Biluppgifter.se har tillgång till bilregistrets data om alla bilar i Sverige sedan 2014. Genom datakörningar har man sedan letat efter fordon i bilregistret där bilens registrerade mätarställning vid en kontrollbesiktning blivit lägre vid en efterföljande kontrollbesiktning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078