23948sdkhjf

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

Information om nya krav gällande kontroll av utfärdare av godtagbara gasintyg för metangasdrivna bilar. Morgan Isacsson, Besiktningsansvarig för teknik på Bilprovningen kommenterar här SFVF:s uppgifter om hanteringen av besiktning för gasfordon.

Efter ikraftträdande av föreskriften TSFS 2017:54 ”Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kontrollbesiktning” har Fordonsbesiktningsbranschen fått nya krav om vidimering av gasintyg. Detta regleras utöver kontrollbesiktningsföreskriften även i standarden SS-EN ISO/IEC 17020:2012, PUNKT 7.1.6.

Då gasintyg ersätter en lagstadgad kontroll måste besiktningsföretagen säkerställa att gasintyget är äkta och att den som upprättat gasintyget följer fordonstillverkarens instruktioner gällande kontroll av skador, fastsättning och täthet på gastank och övriga bränslesystemet på bilar med bränslesystem för metangas.

Bil Sweden har förmedlat information till besiktningsföretagen gällande auktoriserade verkstäder som är godkända av fordonstillverkarna att utfärda godtagbara gasintyg. Dessa verkstäder har sammanställts på en särskild lista. Besiktningsföretagen kommer att börja använda listan successivt.

 

Företag med verksamhet inom reparation eller kontroll av metangasdrivna bilar får enligt Transportstyrelsens föreskrifter om kontrollbesiktning utfärda godtagbara gasintyg. Med successiv start från 2019-06-01 inför besiktningsföretagen krav på att gasintyg från företag med verksamhet inom reparation eller kontroll av metangasdrivna bilar endast godtas om företaget kontrollerats och bedömts som ett godkänt företag.

För att företag med verksamhet inom reparation eller kontroll ska kunna föras upp på en lista över godkända företag krävs att lokal representant från ett besiktningsföretag gör ett besök hos sådant företag. Det ska då säkerställas att företaget har nödvändig kompetens och rutiner för kontroll av metangasdrivna bilar.

Detta görs genom att representant från ett besiktningsföretag granskar dokumentation om genomförd utbildning samt att företaget kan uppvisa att man har tillgång till fordonsspecifika instruktioner eller motsvarande gällande kontroll och bedömning av bränslesystem för metangas samt har dokumenterade rutiner för hur kontrollerna ska utföras. Det ska även kontrolleras att företagets gasintyg tydligt uppfyller de krav som ställs i TSFS 2017:54.

Om företaget uppvisat godtagbar dokumentation på genomförd utbildning, visat att man har tillgång till fordonsspecifika instruktioner eller motsvarande gällande kontroll och bedömning av gastankar samt visat att gasintyget uppfyller Transporstyrelsen krav på gasintyg ska företaget anses som en godkänd utfärdare av godtagbart gasintyg och föras upp på listan över godkända företag med verksamhet inom reparation eller kontroll.                                         

 

Information om företag godkända av Bilprovningen kommer att meddelas till övriga besiktningsföretag i Fordonsbesiktningsbranschen.

 

OBS! Om förändringar av verksamheten sker hos godkänt företag med verksamhet inom reparation eller kontroll måste förtaget skyndsamt meddela förändringen till det besiktningsföretag som godkänt företaget. Det gäller förändringar såsom byte av kontrollant eller behörig person med ansvar för kontrollen samt adressändring. Det gäller även när verksamheten utökas med fler fabrikat eller att fabrikat upphör att kontrolleras.

 

Bilprovningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109