23948sdkhjf

Verkstadsföretagarnas yrkeslärarprojekt ger fler lärare

Bristen på yrkeslärare är stor. Det vill Verkstadsföretagarna göra någonting åt. Nu uppvaktar man skolor och företag för att öka intresset för yrkeslärarutbildningarna.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig och projektledare vid Verkstadsföretagarna kontaktar under året skolor och företag, i syfte att intressera och lämna stöd till fordonsmekaniker och fordonstekniker samt obehöriga fordonslärare.

– Vi vill öka intresset för yrkeslärarutbildningarna vid Sveriges universitet och högskolor. Det här är ett projekt där Skolverket givit förtroendet till Verkstadsföretagarna, säger Benny Wallin.

Vid ett besök på Fridegårdsgymnasiet i Håbo, där man utbildar fordonstekniker, träffade Benny Wallin läraren Charbel Shahin och biträdande rektor Jan Hansson för att diskutera en kommande yrkeslärarutbildning för Charbel Shahin. Samtalet mynnade ut i en plan där rektorn lovade att styra undervisningstimmarna på skolan, så att Charbel Shahin ges möjlighet att delvis studera under skoltid. Utbildningen sker på halvtid under tre år (90 högskolepoäng), vilket gör att Charbel Shahin under studietiden parallellt kan arbeta heltid och försörja sig.

Charbel Shahin har tidigare i över 15 år arbetat som fordonstekniker och chef. I fjol fick han prova på jobbet som obehörig yrkeslärare vid Fridegårdsskolan i Håbo.

– Det var det bästa jag gjort, säger Charbel Shahin som stormtrivs med att få arbeta med sina elever.

Charbel Shahin, som nu fått hjälp med att staka ut sin framtid, kommer snarast att anmäla sig till något av de universitet eller högskolor som erbjuder yrkeslärarutbildning på halvfart. Halvfart innebär deltidsstudier under tre år för att nå 90 Högskolepoäng. Resterande tid arbetar man på ett företag eller en skola.

Krav för att vara behörig till att söka yrkeslärarutbildningen är bland annat att man kan visa betyg från en teknisk utbildning, minst 5 års anställning som fordonsmekaniker eller fordonstekniker, validering av tidigare kunskaper och att man genomfört godkänt högskoleprov.

Benny Wallin som är projektledare åker kommande veckor ut på en roadshow tillsammans med kolleger, för att informera företagen om den katastrofala bristen på nya yrkeslärare.

– Vår modell med att hjälpa yngre fordonstekniker, fordonsmekaniker eller obehöriga lärare att bli behöriga, hoppas vi att alla medlemsföretag inom Verkstadsföretagarna och Sveriges Fordonsverkstäders Förening engagerar sig i, för utan yrkeslärare stannar Sverige, säger Bo Ericsson, styrelseordförande och vd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079