23948sdkhjf

De ska bli lastbilschaufförer

På Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG, ökar andelen tjejer. På transportinriktningen är de flest, i årskurs två går åtta tjejer och 14 killar. Fyra av tjejerna berättade varför de valde utbildningen.

Moa Lindell, Sophie Stengård, Jennifer Mähl och Eveline Bäckstrand är fyra tjejer som går andra året på STFG:s transportutbildning. Alla sökte utbildningen för att de på ett eller annat sätt haft närhet till motorer och lastbilar i uppväxten och alla har samma mål: att bli lastbilschaufförer.

Det verkar vara ett kul och skönt jobb, säger Jennifer Mähl.

Fordonsbranschen har länge varit, och är fortfarande, mansdominerad även om det blir ett ökat intresse bland tjejer och kvinnor. Det har resulterat i att tjejerna fick en och annan kommentar när de berättat för omgivningen att de sökt linjen.

Vissa sa ”Va? Ska du bli lastbilschaufför? Du är ju tjej!” De trodde att bara för att man gillar smink och naglar så passar det liksom inte. Men man kan ju gilla båda! berättar Eveline Bäckstrand.

Alla fyra är nöjda med sina val och framför allt skolan.

Det finns alltid något kul att göra, det blir inte tråkigt. Jag vill göra saker och inte bara sitta still. Och så är lärarna väldigt hjälpsamma, säger Sophie Stengård.

Att de informerats om att det är en riskfylld bransch där olyckor ofta förekommer har inte avskräckt dem, inte heller fördomarna om att det skulle finnas en grabbig kultur.

Här är vi välkomna, killarna bryr sig inte om att vi är tjejer. De tänker att vi alla ska bli lastbilschaufförer, säger Moa Lindell.

De tror också att fler tjejer är bra för branschen på längre sikt.

Jag tror att det kommer bli mer accepterat med kvinnor, och att det kommer bli vanligt, säger Moa Lindell.

Jag tror det kommer bli mer jämställt, säger Sophie Stengård.

Men de tror att det kommer ta tid och de tror att det finns tjejer som inte vågar söka utbildningen på grund av grupptryck eller att man söker trygghet genom att välja utbildningar som kompisar väljer.

Jag tycker inte att man ska bry sig så mycket om vad andra tycker. Kör på. Nu börjar man ju få mer kommentarer om att det är coolt att vara lastbilschaufför som tjej. Och vi gör ju jätteroliga saker med skolan, vi får åka på mässor och köra gokart och sådant, säger Jennifer Mähl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157