23948sdkhjf

Bosch utbildar i el- och hybridbilar

I Tyskland har man krav på utbildning när det gäller service av el- och hybridbilar. Eftersom samma regler inte har kommit till Norden än så ser Bosch möjligheterna för utbildning här.

Att el- och hybridbilar blir allt mer populära är det ingen tvekan om, men hur eftermarknaden ser ut är inte lika självklar. Men på Bosch är man nu i full gång med att förbereda sig på den utvecklingen och hjälper verkstäder med utbildning, diagnosinstrument och support.

De flesta av våra Car Service-verkstäder är redo och deras tekniker i kedjan har genomfört nödvändiga utbildningar, säger Rabih Al-Botrous, utbildare och teknisk support på Bosch i Kista.

Utbildningar för elbilar har funnits tillgängliga ett tag och det är viktigt med rätt information i och med de hälso- och skaderisker som finns. Sedan 2013 har Bosch i Norden utbildat 635 personer i el- och hybridbilar. Förutom det svenska utbildningscentret i Kista finns ett i Ballerup i Danmark och ett i Vantaa i Finland.

Vår utbildning innehåller först och främst alla aspekter av säkerhetskraven samt en medvetenhet om vad det innebär att arbeta med dessa system innan vi fortsätter med hur komponenterna och tekniken är införlivade i bilarna, förklarar Rabih.

Utbildningen är uppdelad i tre nivåer: säkerhet, teknik och komponenter under spänning. Formatet är utvecklat i Tyskland, är officiellt certifierat och följer den internationella ECE-R100-standarden.

Bosch tillverkar komponenterna, utrustningen och har hjälpt till att sätta standarderna. Vi är med hela vägen, säger Rabih Al-Botrous.

Fakta:

I Sverige finns det i dag ingen standardiserad utbildning inom detta område, det som finns tillgängligt är en branschpraxis genom Bil Sweden som publicerades 2012.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125