23948sdkhjf

ZF avser att sälja sitt innehav i Haldex

Broms- och luftfjädringstillverkaren Haldex meddelar att dess största aktieägare, ZF Friedrichshafen AG, har offentliggjort att ZF avser avyttra sitt aktieinnehav i Haldex. Innehavet uppges bestå av 8,9 miljoner aktier.

– Det här är ett besked som både vi och kunderna väntat på alltsedan ZF i våras lade ett bud på vår konkurrent Wabco. Det är klart att många av våra kunder oroat sig för konkurrenssituationen på bromsmarknaden när en och samma aktör har ägarintressen i två konkurrerande verksamheter, säger Jörgen Durban, styrelseordförande för Haldex i ett pressmeddelande.

Allt sedan budstriden om Haldex 2016–2017 har bolaget haft en utmanande ägarsituation där de två största ägarna, ZF med 20 procent och Knorr-Bremse med 10–15 procent har egna intressen i fordonsleverantörsbranschen. I och med ZFs bud på Wabco, som är en av Haldex främsta konkurrenter, blev ägarsituationen ytterligare tillspetsad.

Att ZF nu överväger en försäljning beror enligt tidigare uppgifter på att bolaget gör bedömningen att konkurrensmyndigheterna i både EU och USA kan komma att kräva en sådan eftergift för att senare under året godkänna Wabco-förvärvet.

– Oavsett anledning är nyheten bra för att det skapar viss klarhet framåt vilket våra kunder efterfrågat. Jag har därför kontaktat ZF med beskedet att vi gärna hjälper bolaget att finna en ägare som kan bidra till att utveckla Haldex, säger Jörgen Durban.

Styrelsen vill i nuläget inte namnge en sådan möjlig köpare utan nöjer sig med att konstatera att en ägare med koppling till industrin eller branschen är att föredra framför en institutionell investerare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078