23948sdkhjf

Daimler drabbas av miljardböter

Åklagare i tyska Stuttgart har dömt Daimler AG att betala 870 miljoner euro, motsvarande drygt nio miljarder kronor, i böter.

Bakom domen ligger tillsynsfelaktigheter i fordonscertifieringen i Mercedes-bilar. Åklagare har funnit att ca 684 000 bilar av märket Mercedes-Benz inte uppfyllde kraven på utsläpp av kväveoxider, NOx. Bilarna har helt enkelt släppt ut mer än vad de haft tillåtelse att göra.

Daimler har beslutat att inte överklaga och behåller sin ekonomiska prognos för årets tredje kvartal, företaget säger i ett uttalande att kostnaden inte förväntas påverka resultatet för det tredje kvartalet nämnvärt. På Frankfurtbörsen har aktien inte påverkats nämnvärt; den har backat ungefär en procent.

Domen är inte den enda som drabbat bilindustrin på sistone på grund av manipulerande mjukvara. Volkswagens Porsche-enhet dömdes i maj att betala 535 miljoner euro, och underleverantören Bosch gick med på att betala 90 miljoner euro.

Stuttgarts åklagare sade att Daimlers böter inte har någon inverkan på en pågående utredning av individer i förhållande till misstänkt manipulation av dieselmotorers manipulerande programvara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047