23948sdkhjf

Continental lanserar framtidens smarta däck

Sensorer i däcket som sköter övervakningen i realtid. Så tror Continental att framtidens däck kommer att se ut.

På bilsalongen i Frankfurt presenterade Continental ett tekniskt system kallat Conti C.A.R.E. (en förkortning av Connected, Autonomous, Reliable och Electrified), med sensorer inbyggda i däckets struktur. Systemet genererar och utvärderar kontinuerligt data om tryck och temperatur, om mönsterdjup och potentiella skador.

Läs också: Däckrazzia: stockholmare har inte koll på däcken

– Dessa egenskaper går i linje med kraven på självkörande bilar samt elbilar för både det klassiska individuella ägandet av bilen liksom det alltmer växande car sharing-segmentet. I kombination med den webbaserade ContiConnect Live-applikationen, formar vårt Conti C.A.R.E. ett flexibelt system som anpassar däck för framtidens bilar, säger Per Linder, produktspecialist på Continental Sverige, i ett pressmeddelande.

Ytterligare en nyhet med Conti C.A.R.E. är den aktiva justeringen av däcktryck med hjälp av inbyggda centrifugpumpar. När fordonet accelererar, genererar centrifugens kraft i hjulet komprimerad luft. PressureProof-tekniken håller däcktrycket konstant vilket sänker energiåtgången och utsläppen av koldioxid.

– Hållbarhet är förstås en hygienfaktor när vi utvecklar nya lösningar, och det här är något som vi är väldigt stolta över. Överflödig komprimerad luft lagras i en inbyggd tank och PressureBoost-tekniken använder dessutom luften för att snabbt anpassa däcktrycket till olika körsituationer, säger Per Linder.

Conti C.A.R.E. har därtill ett uppdaterat övervakningssystem, som under namnet ContiSense skickar information om däcket till ContiConnect Live. Systemet underlättar effektiv hantering av flottan på distans och säkerställer ett ständigt informationsflöde.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125