23948sdkhjf

Volocopter vill erbjuda flygtaxi i Singapore

På sikt kommer självflygande drönare att ombesörja våra transportbehov. I alla fall om tyska Volocopter får som de vill.

Den självkörande revolutionen sägs förändra både resmönster och bilägande i grunden. I stället för att köpa bil och komplettera med busskort kommer vi i framtiden att appa fram en självkörande bil när vi vill ta oss från en punkt till en annan, i alla fall om man får tro analytikerna. Kanske kommer vi inte ens att rulla fram på vägarna, utan flyga fram ovanför hustaken.

Tyska Volocopter tror på det senare och nu säger man att Singapore framstår som en av de mest troliga marknaderna för en kommersiell lansering av sin flygtaxi. Det handlar om en helikopterliknande farkost med 18 rotorer, ungefär som en övergödd drönare med plats för passagerare.

Bakom Volocopter står bland annat biljättar som Daimler och Geely och företaget planerar att sätta sina farkoster i kommersiell drift inom två-tre år. Nu söker företaget efter fler finansiella partners och redan har man plockat in 85 miljoner euro, motsvarande drygt 900 miljoner kronor, i bolaget.

Så här långt har man genomfört över 1 000 testflygningar, några med människor bakom spakarna, andra med fjärrkontroll eller autonomt längs förutbestämda rutter. De första kommersiella flygningarna kommer att ske med en pilot i cockpit, vilket bara lämnar plats för en enda passagerare, men inom fem till tio år hoppas man på att kunna övergå till helt autonom flygning.

Att man sneglar mot just Singapore beror på att det är ett av de mest framstående länderna när det gäller testning av autonoma fordon och man planerar bland annat att dra igång busslinjer med förarlösa bussar 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078