Transportföretagen startar samarbete med försvarsmakten
Det centrala försvarsmaktsrådet startades 2014 och är ett mötesforum med representanter från olika företag, organisationer, myndigheter, kommuner och universitet. Nu ska Caj Luoma, chef kompetensförsörjning och Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på branschorganisationen Transportföretagen ingå i rådet.
– Det känns bra. Vi har uttryckt önskemål om det här i ungefär ett år, säger Caj Luoma.
Värnplikten ser inte likadan ut i dag som förr, men de personer som arbetar inom försvaret är där i upp till åtta år. Därefter ska de ut i det civila arbetslivet och inom försvarsmakten finns en rad arbetsroller som liknar många inom transportnäringen. Exempelvis mekaniker och chaufförer av olika slag.
– I det här fallet kommer vi ha en övergripande dialog om flödet av kompetens både inom försvarsmakten och vad den kan användas till efteråt. Man vill se till att trösklarna in i olika yrkesroller efteråt är så låga som möjligt, berättar Caj Luoma.
Maria Sjölin Karlsson arbetar med så kallade valideringsmodeller, ett arbete som går ut på att kartlägga olika personers kompetenser även om de saknar utbildning.
– Man kan ju till exempel ha sina yrkeskunskaper eller utbildning från ett annat land och därför behövs validering så att kompetensen, det vill säga kunskaperna, motsvarar vad branschen efterfrågar. På samma sätt kommer kunskaperna från de som kommer från försvarsmakten behöva valideras för att se om de kan börja jobba direkt eller om de behöver komplettera sin utbildning.
Syftet med det är att individerna ska kunna behålla sina kompetenser och både kunna använda sig av dem i en civil tjänstgöring och att kunna återvända till försvaret.
– Förhoppningen är att de inte ska behöva gå en hel utbildning helt enkelt, vilket är bra för samhällsekonomin, säger Maria Sjölin Karlsson.
Än så länge har man inte påbörjat arbetet mer än att man klargjort att behovet av den här dialogen finns mellan parterna, men någon gång i november ska första mötet hållas. Caj Luoma ser fram emot arbetet och ser även positivt på utmaningarna som det kan medföra.
– Både försvarsmakten och motorbranschen är i ständig förändring och utveckling och det är viktigt att följa med och parera dessa förändringar. Generellt när man arbetar med myndigheter så brukar branschen önska en snabbare förflyttning än vad som är möjligt, och även om jag inte tror att det kommer ske i år så är jag säker på att vi kommer se positiva effekter för motorbranschens kompetensförsörjning på sikt, avslutar han.