23948sdkhjf

"Sverige en guldgruva för organiserad brottslighet"

De flesta bilar som stjäls förs i dag utomlands av internationella stöldligor. Genom att öka tullens befogenheter hade det kunnat förhindrats. Det säger Stefan Brala, motorexpert hos Trygg-Hansa.

Under årets första sex månader stals totalt 3 461 personbilar i Sverige, enligt siffror från Larmtjänst. En rapport från Trygghetskommissionen visar att 70–90 procent av de stulna bilarna och bildelarna förs utomlands, som en del av en sofistikerad och välorganiserad brottslighet.

Ofta handlar det om rena beställningsjobb för vilka stöldligorna tar in specialister med rätt kompetens för de beställningar som görs, menar man på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Man kan tydligt se hur det under en kortare period, i en viss region i Sverige, stjäls en viss typ av märke och modell. Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats. Bilarna förs sedan ut ur landet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Värst utsatt är södra Sverige, på grund av närheten till kontinenten. Men för de internationella stöldligorna är den viktigaste faktorn var de kan hitta de specifika bilar de är ute efter och problemet är stort i hela landet.

– Sverige är som relativt välbärgat land en guldgruva för internationell brottslighet. När de välorganiserade stöldligorna får beställningar av nya, dyra bilmodeller är det mer eller mindre säkert att dessa går att hitta hos oss, säger Stefan Brala.

Att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige ingår idag inte i tullens uppdrag. Fokus ligger i stället på vad som kommer in i landet, främst vapen och narkotika. Om tullen ändå hittar stöldgods på väg ut ur landet har de inte rätt att beslagta godset eller gripa misstänkta personer, utan de kan enbart tillkalla polis. Om polisen inte hinner rycka ut måste tullpersonalen låta stöldgodset och brottslingarna passera ut ur landet.

– Det är frustrerande för bilägarna, försäkringsbolagen och inte minst för tullpersonalen att tullen idag står mer eller mindre maktlös när de påträffar stulna bilar eller bildelar på väg ut ur landet. Tullen behöver helt klart få ett utökat mandat, men det gäller också att de får resurser till att även kontrollera utförseln bättre och därmed försvåra för stöldligorna, säger Stefan Brala.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094