23948sdkhjf

"Begagnatmarknaden är glödhet just nu"

Både Blocket och Wayke ser en stark ökning av priserna på begagnade bilar. Bakom uppgången finns flera orsaker.

Snittpriset på begagnade elbilar har stigit ordentligt enligt nya siffror från handelsplatsen Wayke. Priset har ökat med 30 procent sedan de nya skattereglerna bonus malus infördes 1 juli 2018, och med 25 procent det senaste året.

Det allt högre priset beror enligt Martin Fransson, vd på Wayke, delvis på att utlandsintresset för svenska begagnade elbilar ökat i och med den svaga kronan, men det är framförallt tillgången som pressar upp priset.

– Svenskarna verkar allt mer redo att byta till elbil men producenterna hänger inte med. Det är brist på både nya och begagnade elbilar vilket är den främsta orsaken till att priserna ökar, säger Martin Fransson i ett pressmeddelande.

Samma utveckling ser man hos konkurrerande Blocket, där man ser liknande orsaker bakom prisstegringen.

– Begagnatmarknaden är glödhet just nu. Den svaga kronan har gjort det populärt för bilköpare från Finland, Tyskland, Nederländerna och Norge att köpa bil i Sverige. Likaså har bonus malus påverkat priserna på begbil-marknaden, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket, till Motormagasinet.

På bara ett år har medianpriset på en begagnad bil på Blocket gått upp med nästan 10 000 kronor, från 69 900 kronor i augusti fjol till 79 850 kronor samma månad i år.

– Det är stark efterfrågan på begagnade bilar just nu och vi ser att en stor andel av bilarna som läggs ut säljs snabbare än tidigare. När efterfrågan går upp stiger också priserna, säger Tero Marjamäki.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126