23948sdkhjf

Konsumenterna mognar inför självkörande bilar

Sju av tio konsumenter anser att självkörande bilar kommer att vara bättre bilförare än människor år 2029, enligt en global undersökning med drygt 22 000 svarande på elva marknader, genomförd på uppdrag av Ansys.

Ansys Global Autonomous Vehicles Report undersöker konsumenters attityder till självkörande fordon i syfte att få en bättre förståelse för framtidens resande. Rapporten visar att konsumenter har höga förväntningar på den autonoma kapaciteten och att de känner sig trygga med tanken på att under sin livstid åka i självkörande bilar och flygplan.

Globalt tror 71 procent av de svarande att självkörande bilar kommer att vara bättre än människan inom tio år och 77 procent svarade att de skulle känna sig trygga med att åka i en självkörande bil någon gång under sin livstid.

Av de svenska respondenterna svarade 67 procent att de själva är bättre än en självkörande bil, men mer än hälften av dem anser att tekniken snabbt kommer att bli bättre. Men det finns också en oro bland de svenska konsumenterna: 59 procent var oroliga för att krocka om tekniken inte fungerar och 36 procent var oroliga för att bilen kunde hackas. Drygt var tredje, 35 procent, svarade att de inte litade på att tekniken skulle kunna hantera besvärligt väglag.

– Vi står på randen till en helautomatiserad era som kommer att revolutionera de globala transporterna. Rapporten bekräftar optimismen i världen, men påvisar också befogad oro kring självkörande fordon, säger Eric Bantegnie, vice vd och chef för affärsenheten system på Ansys.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078