23948sdkhjf

Lunaz vill elektrifiera din klassiker

Brittiska Lunaz går mot strömmen. De startar biltillverkning i Storbritannien och produkterna är av en annorlunda sort.

Att konvertera klassiker till eldrift är inget nytt. Motormagasinet har tidigare rapporterat om holländska Voitures Extravert som bygger om gamla Porsche 911 och Volkswagen har själva lanserat ett elmotorkit till den gamla Bubblan.

Men brittiska Lunaz går ett steg längre. De säger sig ha möjlighet att elektrifiera i princip vilken gammal bil som helst och de går grundligt till väga. Varje bil plockas ner i molekyler och karossen 3D-scannas så att den nya drivlinan kan planeras in i bilen redan på designstadiet.

Sedan byggs bilen upp igen från grunden. Förbränningsmotorn är borta tillsammans med hela drivlinan och ersatt av elmotorer, batteriteknik och kraftelektronik. Bilarna får modern teknik som wifi, satellitnavigation och full klimatautomatik. De kan snabbladdas, har bromskraftåtervinning, antisladdsystem och farthållare.

Samtidigt vinnlägger man sig om att behålla den klassiska stilen, till exempel återanvänder man den ursprungliga instrumenteringen för att visa elbilsrelevant information. Resultatet ska enligt företaget vara "den perfekta lösningen": en vacker men användbar, hållbar och pålitlig elektrisk klassiker.

För syftet med hela övningen är just att nästa generation ska kunna njuta av klassiska bilar, men på ett hållbart sätt. Om du tycker att det är helgerån lär Lunaz inte hålla med.

Hittills har man satt tänderna i tre bilar: en Jaguar och två Rolls-Royce. Batteripaketen mäter mellan 80 och 120 kilowattimmar och effekten ur de dubbla elmotorerna är cirka 380 hästkrafter och från och från och med nu öppnar man orderböckerna för hugade spekulanter.

Sugen? Prislistan börjar på 350 000 pund eller ungefär 4,3 miljoner kronor. Aj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109