23948sdkhjf

Ledare #35: Den långsamma revolutionen

Visst kommer bilvärlden att förändras. Det kommer bara inte gå så fort som vissa har velat få oss att tro.

Det fanns ingen oro för framtiden hos Upplands Motor. Elektrifieringen av samhället och bilismen kommer inte att rycka undan mattan för verksamheten, även om man ser förändringar både i hur man säljer och hur man servar elektrifierade bilar. Eller som verkstadschefen Fredrik Högberg uttryckte det: "Jag är inte orolig".

Det fick mig att tänka på vad Roy Amara en gång sade. Han hade en rad universitetsexamina, i allt från konst till ledarskap och han hade doktorerat i systemvetenskap. På sin tid var han också ordförande för tankesmedjan Institutet för Framtiden i teknikparadiset Palo Alto i Kalifornien. Det var där han myntade den lag som i dag är förknippad med hans namn, Amaras lag:

"Vi tenderar att överskatta effekten av en teknik på kort sikt och underskatta effekten på lång sikt."

Det han menade var att så fort ny teknik ser dagens ljus tror vi att den ska revolutionera samhället. När den inte gör det på en gång blir vi besvikna och överger våra drömmar och går tillbaka till vardagen.

Men så småningom förändrar ny teknik världen i grunden, kanske till och med utan att vi märker det. Man behöver bara ge den tid.

Amaras lag går att applicera på det mesta: elektricitet, bilar, datorer och, förstås, internet. På nittiotalet poppade dotcombolagen upp som svampar ur jorden och sög åt sig miljarder i riskkapital mot löften om att revolutionera världen. Effekten uteblev, dotcombubblan brast och somliga såg internet som en fluga.

Men i dag genomsyrar internet allt vi gör. Tekniken kom med tiden smygande och tog över våra telefoner, våra shoppingvanor och vårt tv-tittande. Till och med bilverkstadens jobb sker över internet, när våra bilar uppdateras over the air.

Den förändring som bilismen står inför kommer att följa samma mönster. Vägarna kommer inte att svämma över av elbilar i morgon. Inte heller kommer de att vara självkörande eller delat ägda, inte i någon utsträckning att tala om.

Intresset kommer att fluktuera, investeringar torka upp, uppstartsbolag kollapsa och det mesta kommer att vara som vanligt: på bilverkstaden byter man olja.

Tills man inte gör det längre. Elbilarna kommer att bli fler, laddinfrastrukturen kommer att byggas ut, fossila bränslen kommer att lagstiftas bort och förbränningsmotorn kommer att försvinna.

På lång sikt, en generation bort eller så, kommer vår värld att se annorlunda ut. Och på bilverkstaden kommer det inte att finnas en enda flaska 0W-30.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079