23948sdkhjf

Bättre batterier för elbilar med nytt nanomaterial

Med hjälp av ett nytt nanomaterial av grafen och kisel har forskare vid Mittuniversitetet utvecklat bättre litiumjonbatterier. Den nya metoden är skalbar och kan bli särskilt viktig för elbilsbranschen.

Det har länge varit känt att kisel kan öka lagringskapaciteten i litiumjonbatterier, men utmaningen har hittills varit att kunna visa på en metod som är potentiellt skalbar för industriell tillverkning. Forskarnas nya material består av grafen och kiselnanopartiklar. I deras första försök bestod materialet av sex procent kiselnanopartiklar, vilket ökade lagringskapaciteten med tio procent.

− Vår process för att tillverka nanomaterialet kan skalas upp till industriella nivåer vilket gör att resultaten har relevans utanför det rent akademiska, säger Håkan Olin, professor i materialfysik vid Mittuniversitetet, i en artikel på forskning.se.

Manisha Phadatare lyfter en annan fördel med tekniken, att råvarorna består av billigt kiselpulver och grafit, vilket gör tekniken mer miljövänlig och dessutom blir batterierna billigare. Detta kan ha betydelse för elbilsindustrin.

− Det är utomordentligt viktigt för elbilar att kunna lagra mycket energi per vikt. Det innebär att varje ökning av lagringskapaciteten kan ge längre körsträcka eller så väljer man att omsätta detta i billigare och lättare batterier, säger Nicklas Blomquist, doktor i materialfysik vid forskningscentret FSCN, på Mittuniversitetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078