23948sdkhjf

Amerikanska tilläggstullar drabbar svensk bilindustri

Svensk bilexport till USA skulle drabbas hårt om USA inför extratullar på bilar och bildelar. Enligt en analys som Kommerskollegium publicerat skulle exporten kapas med 36 procent.

I våras tillkännagav USA:s president Donald Trump att importen av bilar och bildelar utgör ett säkerhetshot mot landet. Trumps motiv är att det är viktigt för landets militära förmåga att man har tillräckligt stor inhemsk produktion.

Läs också: Ny elbilsplattform till Volvo Cars

Tilläggstullar på 25 procentenheter, utöver nuvarande tullar, har därför aviserats. Amerikanska handelsmyndigheter har fått i uppdrag att förhandla med EU och Japan och väntas återrapportera i mitten av november. Har ingen överenskommelse om att minska fordonsexporten till USA nåtts införs tilläggstullarna.

Nu har Kommerskollegium analyserat vilka ekonomiska konsekvenser ett införande av tilläggstullar skulle få. Enligt rapporten skulle USA själva drabbas hårdast.

– USA kommer inte att vinna ekonomiskt på att höja tullarna utan är det land som kommer att drabbas hårdast totalt sett, säger Petter Stålenheim på Kommerskollegium i ett uttalande.

Enligt analysen skulle svensk bilexport till USA minska med 36 procent och den totala svenska bilexporten skulle bli 2,7 procent lägre än idag, om USA inför tilläggstullarna. Även de andra länderna i studien kommer att drabbas, i varierande omfattning. Till exempel skulle fordonsexporten från Tyskland och Japan också vara omkring 35 procent lägre med amerikanska tilläggstullar.

Syftet med rapporten är enligt Kommerskollegium att den ska utgöra ett underlag för politiska beslutsfattare och företrädare för industrin när det gäller att bättre förstå konsekvenserna av USA:s potentiella biltullar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094