23948sdkhjf

Mekonomens resultat bättre än väntat

Efter uppköpen av FTZ och Inter-Team har Mekonomen lyckats dra nytta av synergier i form av lägre inköpskostnader. Det visar rapporten för tredje kvartalet.

När Mekonomen Group presenterade rapporten för tredje kvartalet var resultatet något bättre än vad analytiker räknat med. Nettoomsättningen steg 56 procent 2 879 Mkr, varav organisk tillväxt stod för två procent.

– I linje med det första halvåret 2019 uppvisade vi en stabil utveckling i det tredje kvartalet och koncernen växte organiskt med 2 procent, främst drivet av fortsatt god försäljningstillväxt till anslutna verkstäder, skriver vd Pehr Oscarsson i rapporten.

Rörelseresultatet steg till 191 Mkr, upp från 118 Mkr samma period i fjol. Det förklaras av bland annat synergier från förvärven av danska FTZ och polska Inter-Team som bidragit till lägre inköpskostnader. Även det kostnadsbesparingsprogram som annonserades i februari hade positiv effekt på resultatet.

Inter-Team har också haft en god försäljningstillväxt, både på den polska marknaden och på export, och FTZ utvecklades i linje med föregående år trots en något svagare utveckling i marknaden. Norska Sørensen og Balchen påverkades dock negativt av fortsatt svag konsumentförsäljning genom butik och den organiska tillväxten uppgick till minus sex procent. Även den starka eurokursen har satt press på företaget och under det fjärde kvartalet 2019 kommer man att valutajustera sina priser i Norge, Polen och Sverige.

Sammanslagningen av Mecas och Mekonomens centrallager i Sverige fortgår enligt plan och i Polen har man öppnat ett nytt regionlager i Krakow-området, åtgärder som kommer att resultera i en tillfällig lageruppbyggnad under kommande kvartal.

Rapporten fick Mekonomens aktiekurs att stiga och flera analytiker, bland annat Börsplus, Handelsbanken och SEB, har höjt sina rekommendationsnivåer.

Tredje kvartalet i siffror

Omsättning:
2019: 2 879 mkr
2018: 1 850 mkr

Rörelseresultat:
2019: 191 mkr
2018: 118 mkr

Justerat rörelseresultat (ebit):
2019: 231 mkr
2018: 148 mkr

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125