23948sdkhjf

Aston Martin tillverkar tvåhjuling

När sportbilstillverkaren Aston Martin tänker utanför boxen blir det två hjul i stället för fyra. AMB 001 är en motorcykel som byggs tillsammans med ett anrikt brittiskt hojmärke.

Brittiska Aston Martin har lite svårt att stanna vid sin sportbilsläst. Inte nog med att de ska börja bygga en suv som heter DBX. De har också en båt på programmet, en daycruiser som utvecklats ihop med holländska Quintessence Yachts.

Och nu ska de ge sig in på motorcykelmarknaden. Tillsammans med anrika Brough Superior som på sin tid, fram till 1940, ansågs vara motorcyklarnas motsvarighet till Rolls-Royce, har man tagit fram en tvåhjuling och man lovar till och med serieproduktion om 100 exemplar.

Maskinen, som går under det något tillkrånglade namnet The AMB 001 by Aston Martin and Brough Superior, sägs vara ett stycke fordonskonst för motorcykelkonnässören. Och visst finns här konstruktionslösningar som går utöver det vanliga. Chassit är CNC-fräst med bärande hjälpramar av kolfiber och framgaffeln är upphängd i dubbla triangellänkar. Ingen teleskopgaffel här inte.

Till konstruktionsmaterialen hör också titan, maskinbearbetad aluminium och – läder. Allting behöver inte höra det 21:a århundradet till.

Formgivningen är spektakulär och sägs vara inspirerad av Aston Martins mittmotorsportbilar, bland annat genom att vara aerodynamiskt effektiv. AMB 001 ska till och med generera marktryck.

– Den färdiga produkten är en verkligt vacker motorcykel; ett konst- och konstruktionsarbete, säger Aston Martins designchef Marek Reichman i samband med presentationen.

Motorn är en enliters V-twin som med hjälp av turboladdning levererar 180 hästkrafter till 180 kilo motorcykel och den driver genom en sexväxlad låda med slirkoppling som begränsar motorbromseffekten.

Produktionen av de 100 hojarna väntas dra igång vid Brough Superiors fabrik i franska Toulouse nästa år och de första leveranserna väntas nå hungrande kunder under det fjärde kvartalet 2020. Då har de fått betala 108 000 euro för nöjet, motsvarande ca 1,2 miljoner kronor.

Men om du räknat med att bli kung vid korvkiosken med din nya AMB 001 får du tänka om. Aston Martin och Brough Superior har inte brytt sig om att certifiera hojen för gatbruk, utan ska man köra den är det inhägnat område som gäller. På bana, alltså, långt från korvmojjen i gathörnet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078