23948sdkhjf

Mer än var tionde bilist kör med olaglig syn

Årets synbesiktning, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, kör 700 000 bilister i Sverige med olaglig syn. Många vill se ett lagkrav för synundersökning vid förnyelse av körkortet.

Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar åter skrämmande siffror. Sedan 2008 har den årliga undersökningen visat att många svenska bilister är trafikfarliga. Elva procent, motsvarande över 700 000 bilister kör i dag med olaglig syn enligt årets test. Samtidigt finns inga åtgärder för att främja bilisters synskärpa i Trafikverkets plan.

Resultatet från Synbesiktningen 2019 visar också att 90 procent bilister i Sverige gärna ser ett lagkrav för synkontroll vid körkortsförnyelse var tionde år.
– Att alla bilister har en trafiksäker syn i grunden är avgörande för att vi ska få en säkrare trafikmiljö och ett krafttag för att förverkliga Nollvisionen, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik, i ett pressmeddelande.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2019:

  • 11 procent har en olaglig syn, dvs en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.

  • 90 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (93 % män, 86 % kvinnor).

  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.

  • 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.

  • 82 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart femte år för att köra trafiksäkert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078