23948sdkhjf

Stark bilmarknad i november

Bilmarknaden fortsätter att gå starkt, visar Bil Swedens statistik. Det förklaras till stor del av fordonsskattehöjningen som väntar vid årsskiftet.

I november ökade nyregistreringarna av personbilar med 18 procent och av lätta lastbilar med 22 procent, jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik från Bil Sweden. De ökade registreringarna förklaras till stor del av att många vill köpa på den här sidan om årsskiftet, för att undvika den höjning av fordonsskatten som då träder i kraft.

Läs också: Trots köpfest: många fordon blir stående

– Höjningen av fordonsskatten är den andra inom loppet av ett och ett halvt år. De kraftiga fordonsskatte­höjningarna slår hårt mot både personbilar och inte minst lätta lastbilar, vilket är olyckligt när vi ser en avmattning i konjunkturen. Vi får återigen en ryckig marknad med rusning för att köpa malusbilar innan årsskiftet och minskade registreringar efter årsskiftet, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

En bidragande förklaring till den kraftiga uppgången var att antalet registreringar i november i fjol var förhållandevis få i kölvattnet av införandet av bonus malus, trots att man hade en registreringsdag mindre i år.

Registreringarna av laddbara bilar, alltså elbilar och laddhybrider, ökade med 43 procent. Sett över hela året är uppgången 35 procent, där rena elbilar har ökat mest med 134 procent. De laddbara bilarnas andel var 14 procent av de totala nyregistreringarna i november, jämfört med 11,6 procent i november förra året.

– Sverige tillhör de länder i Europa som har höga andelar laddbara bilar av nyregistreringarna. Under de tre första kvartalen i år var Sverige fyra i Europa, efter Norge, Island och Nederländerna. Sverige har tidigare legat på tredje plats i Europa, men räknat på de första nio första månaderna i år gick Nederländerna om Sverige med en liten marginal, säger Mattias Bergman.

Läs också: Galet sug efter begagnade bilar

Nyregistreringarna av eldrivna bussar, exklusive direktimport, har hittills i år ökat med 200 procent. De har en marknadsandel på 7,1 procent av den totala bussmarknaden jämfört med 3,4 procent samma period förra året.

– Vi förväntar oss en snabb omställning mot elektriska stadsbussar. Detta är drivet av att tekniken nu är mogen, stor del av bussflottan behöver bytas ut inom rätt så kort period, men främst genom att offentlig upphandling driver utvecklingen mot elektrifiering, säger Mattias Bergman.

Motsvarande siffror för eldrivna lätta lastbilar är en uppgång hittills i år på 92 procent och en marknadsandel på 3,1 procent, jämfört med 1,3 procent ifjol. Bil Sweden förväntar sig att eldrivna bussar och lätta lastbilar kommer fortsätta att öka sina andelar av marknaden under nästa år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.22