23948sdkhjf

Bilen med en miljon stygn

Rolls-Royce fick en order från Sverige och tog fram symaskinen. Sedan broderade man blommor för glatta livet.

När den brittiska lyxbilstillverkaren Rolls-Royce skickar ut pressmeddelanden handlar de förvånansvärt sällan om hästkrafter, bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. I stället kan det vara att man haft konjaksprovning på något slott, att man sponsrat någon välgörenhetsevenemang eller att någon kund beställt en bil utöver det vanliga.

Det sker faktiskt så ofta att avdelningen för galna idéer, Rolls-Royce Bespoke, har fler beställningar än någonsin och kunderna står på kö och viftar med sina miljoner för att få intarsia av guld och pärlemor i panelerna.

Nu har man precis levererat en Bespoke-bil till Sverige. Bakom beställningen finns Ayad Al Saffar, affärsmannen som föddes i Damaskus i Syrien men som växte upp i ett krigshärjat Libanon innan han hamnade på ett flyktingboende i Köping.

Han plockade bär, studerade bilelektronik och blev miljardär på att sälja klockor. Så kan det gå. Och Ayad gillar blommor, så när han beställde sin Rolls-Royce Phantom bad han att få inredningen broderad med rosenmotiv.

Nu är bilen klar för leverans och resultatet är, enligt Rolls-Royce, "en fristad för verklig lyx, en vision av blommor, skapad med en miljon broderade stygn". Och självaste vd Torsten Müller Ötvös skräder inte orden:

– Detta är utan tvekan en av de mest betydande Rolls-Royce Phantom i sin generation.

Rosenträdgården i Goodwood, där fabriken ligger, fick stå som inspiration. Här växer Phantom-rosen, en unik rosenart som inte växer någon annanstans i världen. Blommorna har broderats i dörrar och på paneler, och inte minst i taket där blomsterscenen är belyst med fiberoptik. Ayad tycks vara nöjd med resultatet:

– Jag ville ha blommor och rosor överallt. Det blev ett fantastiskt konstverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078