23948sdkhjf

Bilen med en miljon stygn

Rolls-Royce fick en order från Sverige och tog fram symaskinen. Sedan broderade man blommor för glatta livet.

När den brittiska lyxbilstillverkaren Rolls-Royce skickar ut pressmeddelanden handlar de förvånansvärt sällan om hästkrafter, bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. I stället kan det vara att man haft konjaksprovning på något slott, att man sponsrat någon välgörenhetsevenemang eller att någon kund beställt en bil utöver det vanliga.

Läs också: Bilen som ändrar storlek under körning

Det sker faktiskt så ofta att avdelningen för galna idéer, Rolls-Royce Bespoke, har fler beställningar än någonsin och kunderna står på kö och viftar med sina miljoner för att få intarsia av guld och pärlemor i panelerna.

Nu har man precis levererat en Bespoke-bil till Sverige. Bakom beställningen finns Ayad Al Saffar, affärsmannen som föddes i Damaskus i Syrien men som växte upp i ett krigshärjat Libanon innan han hamnade på ett flyktingboende i Köping.

Han plockade bär, studerade bilelektronik och blev miljardär på att sälja klockor. Så kan det gå. Och Ayad gillar blommor, så när han beställde sin Rolls-Royce Phantom bad han att få inredningen broderad med rosenmotiv.

Nu är bilen klar för leverans och resultatet är, enligt Rolls-Royce, "en fristad för verklig lyx, en vision av blommor, skapad med en miljon broderade stygn". Och självaste vd Torsten Müller Ötvös skräder inte orden:

Läs också: Ingen räckviddsångest i eldriven dragracingbil

– Detta är utan tvekan en av de mest betydande Rolls-Royce Phantom i sin generation.

Rosenträdgården i Goodwood, där fabriken ligger, fick stå som inspiration. Här växer Phantom-rosen, en unik rosenart som inte växer någon annanstans i världen. Blommorna har broderats i dörrar och på paneler, och inte minst i taket där blomsterscenen är belyst med fiberoptik. Ayad tycks vara nöjd med resultatet:

– Jag ville ha blommor och rosor överallt. Det blev ett fantastiskt konstverk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.078