23948sdkhjf

SFVF startar kompetensprojekt med ESF-stöd

Med hjälp av bidrag från Europeiska socialfonden, ESF, ska SFVF genomlysa fordonsverkstädernas behov av personal.

Fordonsverkstäderna står inför en omfattande omställning. Med en förändring av fordonsparken, ökad digitalisering och självkörande fordon ställs nya kunskapskrav på personalen på verkstäderna.

Nu startar därför Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, projektet Framtidens Fordonsverkstäder. Projektets syfte är att genomlysa fordonsverkstädernas behov på kompetens och söka nya vägar för att täcka de kompetensbehov som kommer att uppstå i branschen.

– Nya yrken och nya arbetsuppgifter uppstår i de moderna och framtida fordonsverkstäderna. Samtidigt har de traditionella utbildningarna inom fordonsbranschen i allt ökad utsträckning svårt att möta kompetensbehoven, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna, i ett pressmeddelande.

För att fordonsverkstäderna ska kunna möta utvecklingen finns ett behov att bredda rekryteringsbasen och som ett led i projektet kommer man att informera om de många olika yrken som finns inom fordonsbranschen och informera om de nya yrkesroller som växer fram, med krav på ökad teknikkunskap.

– Att kunna möta behoven av kompetens och möjliggöra en välfungerande kompetensförsörjning är nödvändigt för att klara utmaningarna hos framtidens fordonsverkstäder, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Projektet siktar också på att göra det mer attraktivt för nyanlända och personer som vill byta karriär, med efterfrågad kompetens, att söka sig till fordonsbranschen.

Man ser också ett behov av att arbeta mot de könsbundna studievalen, som en del av arbetet för jämställd utbildning och arbetsliv. I dag utgörs bara sju procent av arbetskraften i branschen av kvinnor.

För att kunna driva projektet har Europeiska socialfonden, ESF, skjutit till fyra miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På iskallt uppdrag land och rike runt
En träff med stort engagemang
Mercedes mäter åt Trafikverket
Stort behov av laddning på sportlovsresan
Hög tid för bilproducenter att anmäla sig
Han är Porsches nya chef
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.172