23948sdkhjf

Tema fordonslyftar: Framtidssäkra verkstaden med flyttbara lyftar

Flexibla lyftsystem är ett sätt att kunna anpassa sin verkstad efter behov utan ingående och kostsamma ingrepp efterhand.

Det absolut enklaste sättet för en verkstad att kunna dubbla sin kapacitet under högsäsong i exempelvis däckbytartider är att ha en mobil saxlyft som kan flyttas ut på gårdsplanen. Är det ruggigt väder slår man upp ett tält medan det sommartid räcker med ett regnskydd.

Framför allt verkstäder med trängre utrymmen lämpar sig speciellt för flyttbara lyftsystem. Det kan gälla allt från bilverkstäder till buss- och lastbilsverkstäder. Kanske inte då att man flyttar ut lyften utomhus utan att man kan positionera lyftarna lite som man vill i verkstaden beroende på hur layouten ser ut och vilka andra jobb man har inne precis då.

– Vanligast är den så kallade ”låglyften” som används på gummi-, plåt- och lackverkstäder, säger Peter Winberg, försäljningschef på Gesab.

Lyfthöjden är begränsad till cirka en meter och själva lyften är relativt lätt för att kunna flyttas runt av en person utan någon mekanisk hjälp. Dessutom är den klar att användas direkt utan vare sig behov av förankring eller anslutning.

Mobila lyftbockar

För de större fordonen (men finns så klart även för vanliga personfordon) kan man använda mobila lyftbockar. Det är en kombinerad lyftbock och pallvagn i ett som kan klara vikter upp till 17,5 ton per lyftbock!

– Det kan vara praktiskt för personbilsverkstäder som även vill kunna ta sig an husbilar och lätta transportfordon eftersom deras axelavstånd oftast är så pass långa att en vanlig lyft blir för kort, berättar Peter Winberg. Det är en enkel lösning som inte kräver någon installation; man bara rullar fram dem och sedan använder man hjulen för att lyfta fordonet.

På de flesta mobila lyftbockar sitter pallvagnshjul i syntetmaterial så man kan hissa upp lyften och rulla iväg den. När man sedan släpper ner den ställer den sig på bakramen för att fördela marktrycket och undvika golvskador som till exempel gropar. Många verkstäder i dag vill både vara snygga och funktionella. Kanske har man ett klinkersgolv och då vill man vara säker på att utrustningen man har inte skadar underlaget.

Just Stertil-Koni har utdragbara hjul som förhindrar högpunktsbelastning och reducerar yttrycket på verkstadsgolvet med en faktor tio. Det finns även en säkerhetskontakt som gör att lyften inte kan höjas om ramen inte ligger dikt an mot golvet och ett överbelastningsskydd.

Stertil-Konis mobila lyftbockar är utrustade med ett kontrollsystem som förenklar drift och positionering av lyftbockarna. Det är möjligt att ansluta upp till 32 lyftbockar i en konfiguration.

Perfekt i upptagna verkstäder där fordonets lyftar måste flyttas ofta.

Skjutbara inground-lyftar

För att verkligen maximera golvytan i lastbils- och bussverkstaden finns det flera tillverkare som erbjuder ett pelarlyftsystem där själva lyftpelarna är nedsänkta i verkstadsgolvet samt flyttbara i längsled.

– Precis som när man gräver en smörj- eller kombigrop behöver man ett längsgående schakt i verkstaden för att kunna sänka ner en stålkassett med hela lyftanordningen, förklarar Mikael Engman, projektledare på Preqas.

Beroende på tillverkare kan specen se lite annorlunda ut på vilken typ av pelare eller typ av täckjalusi som finns.

Inuti stålkassetten finns ett skensystem som lyftpelarna löper på. Beroende på konfiguration kan man få in uppåt åtta stycken lyftcylindrar.

För och främst är det viktigt att ha en säker och framför allt användbar täckning till pelarlyftens grop. Ett slätt verkstadsgolv möjliggör att till exempel växellådslyftar kan ställas direkt ovanpå groptäckningen och en hög bärförmåga är betyder att verkstadsfordon kan köra över groptäckningen för enkel manövrering.

Rullmekanismen till jalusierna sitter ihop med pelarlyftarna så att man slipper hantera tunga täckplattor när man ska flytta någon av pelarna.

Höj- och sänkmekanismen är så klart hydraulisk och oftast två oberoende kretsar som garanterar säkerheten. Danska AC Hydraulic har gått ett steg längre och täckt sina lyftcylindrar med fyrkantiga metallboxar som skyddar dem.

– Eftersom cylindrarna är täckta behöver vi inte oroa oss när vi använder svetsen eller vinkelslipen, berättar Bernd Reichel, som äger en karossfirma.

En annan fördel med flexibla inground-lyftar är att de ger mekanikerna fri tillgång till hela fordonet. Genom att kunna få en helhetsbild av chassit blir det lättare att kunna upptäcka annars dolda hydraulläckor eller skador och mekanikerna kan också göra en bättre översyn över komponenter som annars kanske är svåråtkomliga. Detta leder i sin tur till en högre kvalitet på arbetsmiljön och arbetet.

På många moderna bussar är golvet väldigt lågt för att underlätta insteget för passagerarna. Då fungerar inte vanliga arbetsgropar eftersom motor och växellåda ofta är monterade på sidan. Med en inground-lyft kan man positionera alla fordon till en idealisk arbetshöjd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093